Ši baugi statistika paskelbta JAV intensyvinant savo antskrydžių kampaniją Afganistane ir tuo pat metu ieškant būdų sudaryti taikos susitarimą su Talibanu, šiuo metu kontroliuojančiu didžiausią dalį šalies teritorijos nuo 2001 metų, kai buvo nušalintas nuo valdžios.

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius dėl tarptautinių ir provyriausybinių pajėgų veiksmų žuvo 305 civiliai, o sukilėliai nužudė 227 žmones, rašoma Jungtinių Tautų pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) ketvirčio ataskaitoje.

Dauguma šių žmonių žuvo per antskrydžius ar antžemines paieškos operacijas, daugiausia vykdomas JAV palaikomų afganų pajėgų, kurių dalis, anot UNAMA, „panašu, veikia nebaudžiamos“.

„UNAMA ragina Afganistano nacionalines saugumo pajėgas ir tarptautines karines pajėgas atlikti tyrimus dėl civilių žūčių, paskelbti tyrimų išvadas ir skirti atitinkamas kompensacijas aukoms“, – rašoma atskaitoje.

UNAMA pradėjo rinkti duomenis apie civilių aukas 2009-aisiais, pradėjus blogėti saugumo sąlygoms Afganistane. Šių metų ataskaita yra pirmoji, kurioje pateikiami duomenys rodo, kad provyriausybinės pajėgos nužudė daugiau civilių gyventojų nei sukilėliai.

2017 metais JAV kariuomenė ėmė spartinti savo veiklos tempą, prezidentui Donaldui Trumpui sušvelninus suvaržymus ir sudarius sąlygas amerikiečių pajėgoms lengviau bombarduoti talibų pozicijas.

Kitos šalys daugiausia teikia logistinę ir techninę pagalbą, o daugumą antskrydžių įvykdo JAV aviacija. Daugiau smūgių rengia ir nepatyrusios Afganistano oro pajėgos.

JAV pasiuntė į Afganistaną bombonešių B-52 ir pasinaudojo tuo, kad mažėjant operacijų prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ Irake bei Sirijoje, atsirado galimybė daugiau aviacijos technikos panaudoti čia.

Visgi UNAMA ataskaitoje konstatuojama, kad apskritai civilių aukų skaičius, palyginti su pirmaisiais trimis praėjusių metų mėnesiais, sumažėjo 23 procentais.

UNAMA duomenimis, praėjusį ketvirtį žuvo 581 žmogus ir 1 192 buvo sužeisti. Tai mažiausias per pirmuosius tris metų mėnesius žuvusių ir sužeistų žmonių skaičius nuo 2013-ųjų.

Prie aukų skaičiaus mažėjimo daugiausia prisidėjo tai, kad įvykdoma mažiau mirtininkų sprogdintojų atakų. Tačiau UNAMA nežino, ar tokią tendenciją nulėmė atšiauri žiema, ar visgi Talibanas labiau stengiasi vengti civilių aukų, kol vyksta taikos derybos.

Vis dėlto UNAMA vadovas Tadamichi Yamamoto, taip pat einantis JT generalinio sekretoriaus specialiojo pasiuntinio Afganistanui pareigas, sakė, kad Afganistane nužudomų ar suluošinamų civilių skaičius „sukrečia“.

„Visos (konflikto) šalys turi padaryti daugiau civilių saugumui užtikrinti“, – rašoma T. Yamamoto pareiškime.

UNAMA duomenimis, pernai Afganistane žuvo 3 804 žmonės - daugiau civilių nei per bet kuriuos kitus kovų, kurios tęsiasi jau beveik du dešimtmečius, metus.