Audroms vardai suteikiami abėcėlės tvarka, bet šiemet sudaryto abėcėlinio katalogo gali pritrūkti.

„2020 metų Atlanto uraganų sezonas yra toks aktyvus, kad tikimasi išnaudoti įprastą audrų vardų sąrašą“, – per spaudos konferenciją sakė Ženevoje įsikūrusios JT meteorologijos agentūros atstovė Clare Nullis.

„Jeigu taip atsitiks, antrą kartą (per visą istoriją) registravimui bus pradėtas naudoti graikiškasis raidynas“, – nurodė ji.

Per visą nuo birželio 1 dienos iki lapkričio 30 dienos oficialiai trunkantį audrų sezoną stichijoms pakaitomis yra suteikiami vyriški ir moteriški vardai. Pirmosios šių metų audros buvo pavadintos „Arthur“ ir „Bertha“.

Vardais audros vadinamos tam, kad jas galima būtų lengviau identifikuoti perspėjimo pranešimuose.

Audrų vardus prižiūri JT Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO). Šie vardai gali pasikartoti kas šešerius metus, bet jeigu uraganas padaro ypač daug žalos, jo vardas iš sąrašo išbraukiamas.

Uraganų vardai gali prasidėti iš 21 raidės. Nors raidyne jų yra 26, tačiau sunku būtų rasti po šešis kultūriškai artimus angliškus, ispaniškus, prancūziškus ir olandiškus vardus, prasidedančius raidėmis Q, U, X, Y ir Z. Būtent šiomis kalbomis kalbama Atlanto ir Karibų regionų šalyse.

Šiemet liko nepanaudotas vienintelis vardas „Wilfred“, o tai reiškia, kad netrukus teks pereiti prie graikų abėcėlės.

Bendras sąrašas

Naujausiais duomenimis, pirmadienį virš Bermudos praslinko uraganas „Paulette“, tropinis ciklonas „Rene“ išsisklaidė, uraganas „Sally“ antradienį gali sukelti potvynių JAV Meksikos įlankos pakrantėje. Antradienį tropinė audra „Teddy“ turėtų sustiprėti ir tapti uraganu, o atogrąžų audra „Vicky“ yra virš Atlanto.

Pasak C. Nullis, penki tropiniai ciklonai virš Atlanto vandenyno baseino vienu metu pastarąjį kartą siautėjo 1971 metų rugsėjį, kai buvo registruotas rekordas.

Remiantis JAV nacionaliniu uraganų centru, prie Žaliojo Kyšulio susiformavo žemo slėgio zona, todėl esama 50 procentų tikimybės, kad per artimiausias 48 valandas susiformuos dar vienas tropinis ciklonas.

Graikų abėcėlė audroms įvardinti anksčiau buvo panaudota tik kartą – 2005 metais. Tuomet audroms buvo suteikti vardai „Alpha“, „Beta“, „Gamma“, „Delta“, „Epsilon“ ir „Zeta“.

Tais pačiais metais siautėjo uraganai „Katrina“, „Rita“ ir „Vilma“. Šie vardai uraganams daugiau nebeskiriami.