„Mūsų ambasadorius palaiko ryšį su Talibano lyderiais, rytoj jis susitiks su Talibano saugumo koordinatoriumi“, – pirmadienį interviu radijui „Echo Moskvy“ sakė Z. Kabulovas.

Jo teigimu, Rusijos ambasadorius Dmitrijus Žirnovas su talibais aptars, kaip islamistų judėjimas planuoja užtikrinti Maskvos atstovybės Afganistano sostinėje saugumą.

Pasak jo, Maskva spręs dėl naujos vyriausybės pripažinimo remdamasi jos „elgesiu“. Visgi tikimasi užmegzti draugiškus santykius „tarp Rusijos ir naujos Afganistano valdžios“.

„Atidžiai stebėsime, kaip atsakingai jie valdys šalį artimiausioje ateityje. Ir remdamiesi rezultatais Rusijos lyderiai padarys reikiamas išvadas“, – teigė URM pareigūnas.

Pastaraisiais metais Rusija siekė užmegzti ryšį su Talibanu ir kelis kartus, vėliausiai – praėjusį mėnesį, priėmė talibų atstovus Maskvoje.

Maskva taip pat atidžiai stebi galimą nestabilumo išplitimą į kaimynines Centrinės Azijos šalis, kuriose Rusija tebeturi karines bazes.

„Jokios evakuacijos“

Rusija neplanuoja evakuoti savo ambasados Kabule, per žaibišką puolimo kampaniją kone visą karo draskomą šalį užėmusiems Talibano kovotojams pasiekus Afganistano sostinės apylinkes, rusų naujienų agentūroms sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Z. Kabulovas.

Z. Kabulovas pareiškė „tiesiogiai bendraujantis“ su Maskvos ambasadoriumi Kabule ir pridūrė, jog rusų ambasados darbuotojai ir toliau „ramiai“ dirba, sakė naujienų agentūra „Interfax“.

Pareigūnas pabrėžė, kad „jokios evakuacijos neplanuojama“.

Pasak naujienų agentūros „RIA Novosti“, Z. Kabulovas taip pat sakė, kad Rusija buvo viena iš šalių, sulaukusių Talibano patikinimo, kad jų ambasados bus saugios.

„Gavome tas garantijas prieš kurį laiką. Jų sulaukė ne tik Rusija“, – URM pareigūną citavo „RIA Novosti“.

Iš savo šalies pabėgęs Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani sekmadienį paskelbė, kad Talibanas laimėjo, kovotojams įžengus į Kabulą praėjus beveik 20 metų, kai islamistų režimas buvo nuverstas per JAV vadovaujamą karinę intervenciją.

A. Ghani išvyko iš Kabulo, kai kovotojai priartėjo prie sostinės ir galiausiai į ją įžengė bei užėmė prezidentūrą. Šis momentas žymėjo Talibano galutinę karinę pergalę prieš vyriausybę, iškovotą vos per 10 dienų.

Talibai žaibiškai užiminėjo šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be JAV karinio palaikymo. Jungtinės Valstijos baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno planą – iki rugpjūčio 31 dienos užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Neišvengiamas kovotojų įsigalėjimas sukėlė baimę ir paniką tarp Kabulo gyventojų, nuogąstaujančių, kad islamistai vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per jų ankstesnį valdymą 1996–2001 metais.