Jis savo kalbą pradėjo žodžiais: „Kai daugiau kaip prieš 75 metus buvo įkurta NATO...“ Iš tikrųjų 1949-aisiais įsteigtas karinis aljansas šį gimtadienį minės tik 2024-aisiais.

Šis liapsusas nepraslydo pro ausis pirmiausiai todėl, kad B. Johnsonas 2019 metais Londone rengė viršūnių susitikimą 70-ųjų Aljanso gyvavimo metinių proga.

NATO 1949 metų balandžio 4 dieną įkūrė JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija ir dar devynios Vakarų valstybės.

B. Johnsonas ir J. Stoltenbergas ketvirtadienį Briuselyje aptarė situaciją Ukrainoje.

Rusijos pajėgų dislokavimas karinėms pratyboms Baltarusijoje ir prie Ukrainos sienų yra „pavojingas momentas“ Europos saugumui, ketvirtadienį pareiškė NATO vadovas.

„Atidžiai stebime Rusijos pajėgų dislokavimą Baltarusijoje, kuris yra didžiausias nuo Šaltojo karo pabaigos“, – per bendrą spaudos konferenciją su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku B. Johnsonu žurnalistams sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Tai pavojingas momentas Europos saugumui. Rusijos pajėgų skaičius didėja. Įspėjimo apie galimą puolimą laikas trumpėja“, – sakė jis.

J. Stoltenbergas ir B. Johnsonas perspėjo Rusiją, kad NATO dislokuoja daugiau pajėgų savo rytinėse valstybėse narėse, pavyzdžiui, Lenkijoje ir Rumunijoje, ir kad Rusijos elgesys jų neatgrasys.

„Atsinaujinusi Rusijos agresija lems didesnį NATO buvimą, o ne mažesnį“, – sakė J. Stoltenbergas, dėkodamas JK premjerui už siunčiamą kariuomenės pastiprinimą į Lenkiją.

Abu lyderiai sakė, kad NATO yra pasirengusi pradėti derybas su Rusija dėl deeskalavimo ir ginklų kontrolės, bet perspėjo, kad aljansas nesileis į kompromisus dėl savo atvirumo politikos.

„Kai griuvo Berlyno siena, Europos žmonės aiškiai pasakė, kad nori savo laisvę ir saugumą neatskiriamai susieti“, – sakė B. Johnsonas.

„Turime pasipriešinti bet kokiam grįžimui į laikus, kai tautų likimus virš jų galvų sprendė saujelė galingųjų“, – sakė jis.

J. Stoltenbergas sakė ketvirtadienį parašęs laišką Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, ragindamas Maskvą pradėti dialogą atnaujintu NATO ir Rusijos tarybos formatu.

Nepaisant visų pastangų užmegzti kontaktą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu nuo pat pajėgų telkimo pradžios, be kitų – ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono bei Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo, Rusija ir toliau tiktai didino savo buvimą ir pasirengimą kovai rengdama pratybas Baltarusijoje ir Juodojoje jūroje.

„Matome, kad prie Ukrainos sienų sutelktas didžiulis skaičius taktinių bataliono grupių – 70 ar daugiau, – sakė B. Johnsonas. – Tai bene pavojingiausias momentas, sakyčiau, kelių artimiausių dienų laikotarpiu per didžiausią saugumo krizę, kokią Europa matė per daug dešimtmečių“.

Kiek anksčiau prieš susitikimą su JK užsienio reikalų sekretore Liz Truss S. Lavrovas pareiškė, kad Vakarų grasinimai Maskvai nepadės sumažinti įtampos dėl Ukrainos. „Ideologiniai požiūriai, ultimatumai, grasinimai – tai niekur neveda“, – sakė S. Lavrovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)