Dabartinė Didžiosios Britanijos vyriausybė sako, kad tiekti sudėtingus Karališkųjų oro pajėgų naudojamus lėktuvus, tokius kaip „Typhoon“ ir F-35, nebūtų praktiška. JAV prezidentas Joe Bidenas atmetė galimybę pasiųsti naikintuvų F-16.

Tačiau B. Johnsonas, atvykęs į Vašingtoną derybų su aukšto rango politikais siekiant sustiprinti paramą Ukrainai, sakė, kad prezidentas Volodymyras Zelenskis turėtų gauti visą jam reikalingą techniką. Paklaustas apie naikintuvus F-16, jis sakė „Fox News“: „Kaskart, kai manėme, kad suteikti kokius nors ginklus yra klaida, mes galiausiai juos suteikėme ir paaiškėjo, jog tai buvo teisinga.“

B. Johnsonas prisiminė, kaip jam buvo sakoma, jog nereikia duoti Ukrainai prieštankinių nuo peties paleidžiamų raketų. Iš tiesų jos buvo būtinos, o tuomet Donaldo Trumpo vadovaujamos JAV davė ukrainiečiams ir nešiojamų prieštankinių sistemų „Javelin“. Paaiškėjo, kad jos buvo nepakeičiamos atremiant Rusijos tankus, sakė B. Johnsonas. Jo žodžiais, tas pats pasakytina ir apie raketų paleidimo sistemas HIMARS, ginčai vyko ir dėl daugkartinio paleidimo raketų sistemų MLRS, jų vertė ukrainiečiams buvo „neįkainojama“. Tas pats buvo kalbama ir apie tankus.

„Noriu pasakyti: taupykime laiką, taupykime pinigus, gelbėkime gyvybes. Suteikime ukrainiečiams viską, ko jiems reikia, ir kuo greičiau“, – sakė B. Johnsonas.

Jis atmetė mintį, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali būti pasirengęs paversti karą branduoliniu konfliktu. „Veikiausiai net ir tai nesustabdytų ukrainiečių (...) o mes įstumtume Rusijos ekonomiką į tokį paralyžių, nuo kurio ji neatsigautų daugelį dešimtmečių, todėl jis to nedarys“, – sakė B. Johnsonas.

Dabartinio Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Rishi Sunako vyriausybė sako, kad Ukrainos pilotų ir antžeminių įgulų mokymas valdyti „itin sudėtingus“ lėktuvus „Typhoon“ ir F-35 užtruks per ilgai, tačiau ji neprieštarauja, kad sąjungininkės siųstų savo turimus lėktuvus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)