B. Johnsonas telefonu sakė Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen, kad vadinamasis Šiaurės Airijos protokolas yra „netvarus“, todėl jam reikalingi „reikšmingi pokyčiai“.

Trečiadienį paskelbtame 28 puslapių dokumente B. Johnsono vyriausybė pareikalavo ES surengti naujas derybas dėl Šiaurės Airijos prekybos statuso, nes dabartinis neaiškumas šioje JK provincijoje kursto smurtą ir trikdo verslą.

„Jis paragino ES rimtai vertinti šiuos pasiūlymus ir dirbti dėl jų su JK“, – tuojau po lyderių pokalbio sakė vienas Dauningo gatvės atstovas.

Tačiau maždaug tuo pačiu metu buvo paskelbta U. von der Leyen tviterio žinutė, kurioje ji leido aiškiai suprasti, kad Bendrija nelinkusi pertvarkyti anksčiau šiais metais įsigaliojusio susitarimo.

„ES išliks kūrybinga ir lanksti, neperžengdama Protokolo ribų, – rašė EK vadovė. – Tačiau mes iš naujo nesiderėsime.“

Londono pateiktuose pasiūlymuose nenumatoma, kad protokolas, reikalaujantis tikrinti iš kitų JK sričių į Šiaurės Airiją gabenamas prekes, būtų įšaldytas, bet raginama atlikti „reikšmingų pakeitimų“.

Britanija siūlo neribotam laikui atsisakyti konkrečiu atvejų skelbiamų laikinų atleidimus nuo tam tikrų pasienio patikrų, taip pat nori, kad ES nesiimtų teisinių veiksmų prieš Junginė Karalystę dėl susitarimo sąlygų nesilaikymo „įšaldymo laikotarpiu“. Pasak Londono, tai atvertų galimybę naujoms deryboms.

Be to, Britanija nori, kad Šiaurės Airijai būtų suteiktas svaresnis balsas sprendžiant dėl jos teritorijoje nustatymų reglamentų ir kad būtų atsisakyta bet kokio Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) prižiūrimojo vaidmens.

Dėl šio protokolo buvo daug deramasi, siekiant išvengti realios sienos atsiradimo tarp Šiaurės Airijos ir Europos Sąjungos narės Airijos Respublikos. Dabartinis susitarimas faktiškai palieka Šiaurės Airiją ES bendrojoje rinkoje.

Šiaurės Airiją tris dešimtmečius krėtė tarpkonfesinis konfliktas, užbaigtas 1998 metų taikos sutartimi. Šiemet regione vėl padažnėjo smurto išpuolių, iš dalies nukreiptų prieš naująjį protokolą.

Daugelis už sąjungą su JK pasisakančių junionistų laikosi nuomonės, kad protokolo sąlygos nustato faktinę sieną Airijos jūroje tarp Šiaurės Airijos ir likusios Jungtinės Karalystės dalies. Jie teigia dėl šio susitarimo besijaučiantys išduoti, o daugeliui verslo įmonių, ypač prekybos centrų, sunkiai sekasi prisitaikyti prie naujų taisyklių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)