„Ką tik pasikalbėjau su @JoeBidenu, kad pasveikinčiau jį su išrinkimu“, – savo oficialioje „Twitter“ paskyroje parašė B. Johnsonas. Jis tapo vienu pirmųjų pasaulio lyderių, tiesiogiai pasikalbėjusių su būsimuoju Amerikos prezidentu.

„Tikiuosi stipresnės partnerystės tarp mūsų šalių ir dirbti su juo dėl mūsų bendrų prioritetų – pradedant klimato kaitos stabdymą, baigiant demokratijos skatinimu ir geresnės padėties atkūrimu po pandemijos“, – pridūrė jis.

Dauningo gatvė taip pat nurodė, kad premjeras per 20 minučių trukusį pokalbį „perdavė sveikinimus išrinktajai viceprezidentei Kamalai Harris su jos istoriniu pasiekimu“. K. Harris tapo pirmąją moterimi, juodaode ir pietų azijiete, užimsiančia JAV viceprezidento postą.

B. Johnsonas ir J. Bidenas taip pat aptarė tokias sritis kaip „prekyba ir saugumas, įskaitant [veikimą] per NATO“.

Britanijos vyriausybės vadovas, kurio šalis ateinančiais metais perims pirmininkavimą Didžiajam septynetui (G-7), pakvietė J. Bideną į JK organizuojamą Jungtinių Tautų konferenciją COP26, kurioje bus tariamasi dėl pastangų suvaldyti klimato pokyčius.

Šis viršūnių susitikimas turėjo vykti šią savaitę Škotijos mieste Glazge, bet dėl koronaviruso pandemijos buvo atidėtas iki kitų metų lapkričio..

„Jie taip pat tikisi pasimatyti asmeniškai – pavyzdžiui, kai JK 2021 metais organizuos G-7 viršūnių susitikimą“, – sakoma Dauningo gatvės pranešime.

Londonas viliasi, kad pastangos stabdyti klimato pokyčius gali pagerinti šaltokus santykius tarp B. Johnsono ir J. Bideno stovyklos, skeptiškai vertinančios „Brexitą“ ir britų premjero kai kuriuos ankstesnius pareiškimus.

J. Bidenas, turintis airiškų šaknų, yra pasisakęs prieš Britanijos planus apeiti savo pasirašytos „Brexito“ sutarties kai kuriuos punktus. JAV demokratai baiminasi, kad tokie žingsniai gali sukelti pavojų taikai Šiaurės Airijoje.

Būsimasis prezidentas taip pat yra apibūdinęs populistą B. Johnsoną kaip savo varžovo JAV prezidento Donaldo Trumpo „fizinį ir emocinį kloną“.

Kai J. Bidenas dirbo viceprezidentu ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos administracijoje, B. Johnsonas, tuometis laikraščio skiltininkas, 2016 metais parašė, kad Amerikos vadovas yra nusistatęs prieš JK dėl savo „iš dalies kenijietiško“ paveldo ir „iš protėvių perimto nepasitenkinimo Britanijos imperija“.

Buvęs B. Obamos padėjėjas Tommy Vietoras kritikavo B. Johnsono sveikinimą J. Bidenui, išsiųstą šeštadienį paaiškėjus, kad lapkričio 3-ąją vykusius JAV prezidento rinkimus laimėjo demokratas.

„Įsibrovė šitas dviveidis pataikūnas, – per tviterį parašė jis. – Niekada neužmiršime tavo rasistinių komentarų apie Obamą ir vergišką Trumpo garbinimą – su dailiu „Istagram“ profiliu.“

Kita vertus, politikos atžvilgiu Britanija yra daug artimesnė J. Bidenui ir savo sąjungininkėmis Europoje dėl tokių klausimų kaip klimato kaita, Iranas, Rusija ir NATO gynyba.