Susitarimo iki metų pabaigos perspektyvos yra „labai geros, jei visi kažkiek vadovausis sveiku protu“, - kalbėjo B. Johnsonas laikraščiui. Jo susitikime vaizdo ryšiu su U. von der Leyen bus aptariama derybų dėl būsimų Didžiosios Britanijos ir ES santykių po „Brexito“ būklė. Greičiausiai bus kalbama ir apie B. Johnsono planus keisti jau įsigaliojusią „Brexito“ sutartį. ES ketvirtadienį ėmėsi teisinių priemonių prieš šį Londono žingsnį.

Didžioji Britanija vasario 1 dieną išstojo iš ES. Tačiau iki metų pabaigos dar galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu šalis lieka ES vidaus rinkoje ir Muitų sąjungoje. Šį laiką abi pusės norėjo išnaudoti, kad susitartų dėl būsimų savo santykių ir ypač – dėl prekybos sutarties.

Šią savaitę baigėsi kol kas paskutinysis derybų ratas. ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnieras po jo pareiškė, kad ir toliau yra „rimtų nesutarimų“ pagrindiniais klausimais.

Ir U. von der Leyen sakė, kad sunkūs derybų klausimai dar neišspręsti. Konkrečiai ji įvardijo būsimas konkurencijos sąlygas britų ir europiečių įmonėms bei prieigą prie Didžiosios Britanijos teritorinių vandenų Europos žvejams. Kartu Komisijos vadovė pabrėžė: jei yra noras (susitarti), yra ir kelias.