„Šįryt naudingai pasikalbėjome telefonu. Aptarėme pagrindinius neišspręstus klausimus“, – bendrame pranešime, kurį transliacijos metu perskaitė U. von der Leyen, teigė lyderiai.

„Po beveik metus trukusių derybų, nepaisant to, kad ne kartą buvo praleisti terminai, manome, kad būtų atsakinga šiuo metu įdėti dar daugiau pastangų“, – sakė ji.

„Taigi, suteikėme įgaliojimus derybininkams tęsti derybas ir išsiaiškinti, ar gali būti pasiektas susitarimas net ir tokiu vėlyvu metu“, – sakoma pranešime.

Sekmadienis buvo vienas iš daugelio nustatytų terminų derybose dėl ES ir JK prekybinių santykių po „Brexito“, o įtampa yra smarkiai išaugusi, nes liko mažiau nei trys savaitės iki „Brexito“ pereinamojo laikotarpio pabaigos.

Šeštadienį JK ėmėsi drastiško žingsnio ir parengė ginkluotus karališkojo karinio jūrų laivyno laivus patruliuoti šalies žvejybiniuose vandenyse, kurie neleistų ES žvejams ten patekti, jei įvyktų „Brexitas“ be susitarimo.

Tuo tarpu Briuselio tonas buvo mažiau karingas, o U. von der Leyen pabrėžė, kad ES gerbs JK suverenitetą po „Brexito“ pereinamojo laikotarpio, tačiau abi pusės kol kas nepasiekė kompromiso dėl pagrindinių nesutarimų.

Be prekybos susitarimo prekyba tarp JK ir ES vyktų pagal Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles – įsigaliotų muitai ir kiltų biurokratinių sunkumų importuotojams, o žlugusios derybos galėtų pakenkti Londono ir Briuselio santykiams ateityje.

Jungtinė Karalystė iš ES išstojo sausio pabaigoje. Tiesa, iki šių metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu kasdienis britų gyvenimas iš esmės nesikeičia.

JK vis dar priklauso ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai, laikosi ES įstatymų ir moka įmokas į Bendrijos biudžetą.

Vis dėlto, jei nepavyks pasiekti susitarimo dėl tolesnių santykių, įvyks vadinamasis „Brexitas“ be sutarties, sukelsiantis didžiulių ekonominių problemų.

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas pareiškė vis dar besitikintis pasiekti susitarimą dėl prekybinių santykių su ES po „Brexito“, tačiau esą labiausiai tikėtina, kad derybos baigsis be sutarties.

„Bijau, kad vis dar nesutariame dėl kai kurių esminių dalykų, bet niekada nesakyk niekada“, – po pokalbio su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen sakė B. Johnsonas.