Parlamento darbas tradiciškai sustabdomas, kol vyksta trijų pagrindinių partijų kasmetiniai suvažiavimai. Paskutinysis iš jų – valdančiosios Konservatorių partijos suvažiavimas – turėtų baigtis spalio 2-ąją.

Tačiau Britanijos premjeras Borisas Johnsonas nori, kad įstatymų leidėjai į darbą grįžtų spalio 14-ąją, pranešė televizijos BBC ir „Sky News“.

Šis ryžtingas žingsnis bus laikomas bandymu neleisti parlamento nariams pasipriešinti šalies išstojimui be sutarties.

Anot BBC, vyriausybė planuoja suspenduoti parlamentą jo nariams grįžus iš vasaros atostogų. Parlamento nariai susirinktų tik spalio 14 d. pasiklausyti karalienės kalbos.

BBC duomenimis, parlamentas būtų suspenduotas praėjus vos savaitei po jo narių grįžimo iš vasaros atostogų. Taigi, parlamento nariai turėtų labai mažai laiko priimti įstatymą, neleidžiantį šaliai išstoti be sutarties, jei B. Johnsonui nepavyktų pasiekti naujo susitarimo su Europos Sąjunga.

„Brexit“ klausimas vis dar lieka neišspręstas, tačiau toks ministro pirmininko žingsnis būtų labai kontroversiškas, nes parlamento nariai ir perai liktų nuošalyje galimos nacionalinės krizės akivaizdoje.

Šią vasarą parlamento narių grupė pateikė teisėtą reikalavimą neleisti B. Johnsonui nutraukti parlamento posėdžių, tačiau vyriausybė greičiausiai pareikš, jog tai yra normali procedūra prieš karalienės kalbą.

Paprastai likus kelioms dienoms iki parlamento sesijos atidarymą žyminčios kalbos parlamento nariai neposėdžiauja.

Pats B. Johnsonas trečiadienį paskelbė, kad parlamento veiklos įšaldymas bus pratęstas iki spalio 14 dienos – kai iki „Brexit“ termino bus likusios vos dvi savaitės – įpykdydamas prieš išstojimą nusiteikusius parlamentarus.

„Padarysime tai spalio 14 dieną“, – reporteriams sakė B. Johnsonas.

Pastarosiomis savaitėmis parlamente sklandė gandai, kad Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas B. Johnsonas prašys karalienės pagalbos, jog paleistų parlamentą ir sukliudytų jo nariams užkirsti kelią šalies išstojimui iš ES.

Kritikai sako, kad šis B. Johnsono veiksmas yra nedemokratiškas ir išprovokuos konstitucinę krizę. Pasirodo, tik saujelė ministrų žinojo B. Johnsono sumanymą.

Vyriausybė ketina suspenduoti parlamentą ir surengti karalienės kalbą spalio 14 d., kurios metu bus nustatyti vyriausybės planai po „Brexit“.

„Metas naujai vyriausybei ir naujam ministrui pirmininkui parengti veiksmų planą, kai paliksime ES“, – sakė vyriausybės šaltinis.