„Privalome išstoti spalio 31-ąją, nes priešingu atveju, bijau, kad susidursime su katastrofišku pasitikėjimo politika praradimu“, - sakė B. Johnsonas.

B. Johnsonas teigė, kad Didžiosios Britanijos žmonėms „įkyrėjo“ dabartinė aklavietė dėl „Brexito“ ir konservatoriams teks sumokėti „tikrai didelę kainą“, jei tai tęsis toliau.

Politikas įspėjo, kad žmonės praras pasitikėjimą politika, jei nebus laikomasi spalio 31 d. termino, ir pridūrė, kad jei „leisime ateiti spalio 31 d. ir praeiti, kaip leidome kovo mėnesiui ateiti ir praeiti, visuomenė žiūrės į mus su didėjančiu sumišimu“.

Antradienio vakarą B. Johnsonas ir keturi kiti Konservatorių partijos politikai, besiviliantys užimti Th. May pareigas, susirungė televizijos debatuose. Kandidatai daugiausiai dėmesio skyrė „Brexit“.

Debatų dalyviai - B. Johnsonas, Jeremy'is Huntas, Michaelas Gove'as, Rory'is Stewartas ir Sajidas Javidas - iš esmės sutiko norintys, kad Didžioji Britanija pasitrauktų iš ES iki spalio 31 dienos, tačiau nei vienas nedrįso garantuoti, kad iki tos datos „Brexit“ iš tiesų įvyks.

Didžioji Britanija dar kovo 29 dieną turėjo išstoti iš ES, tačiau britų parlamentarams tris kartus atmetus premjerės Th. May suderėtą susitarimą dėl šalies išstojimo sąlygų, Didžioji Britanija atidūrė politinėje aklavietėje. „Brexit“ su ES sutikimu buvo atidėtas iki spalio pabaigos.

Birželio 7 d. Th. May oficialiai atsistatydino iš Konservatorių partijos lyderės posto, bet liko laikinąja premjere, kol Konservatorių partija išsirinks naują lyderį. Konservatorių partijos lyderis automatiškai tampa nauju premjeru.

Antradienį parlamente buvo surengtas antrasis naujo Konservatorių partijos lyderio ir būsimo premjero rinkimų etapas, iš kurio iškrito buvęs „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas.

Didžiausio palaikymo sulaukė B. Johnsonas, jį palaikė 126 iš 313 Konservatorių partijos parlamentarų. Antrasis liko J. Huntas su 46 balsais, trečias - 41 balsą gavęs M. Gove'as, ketvirtas - R. Stewartas su 37 balsais, o penktasis - 30 balsų pelnęs S. Javidas.

Trečiadienį turi vykti trečiasis slaptas Konservatorių partijos parlamentarų balsavimas dėl Th. May įpėdinio. Balsavimas turėtų vykti tarp 15.00 ir 17.00 val. Didžiosios Britanijos laiku (tarp 17.00 ir 19.00 val. Lietuvos laiku). Rezultatų tikimasi 18.00 val. Didžiosios Britanijos (20.00 val. Lietuvos) laiku. Mažiausiai balsų pelnęs kandidatas iškris iš kovos dėl Konservatorių partijos lyderio posto. Kai liks tik du kandidatai, liepos pabaigoje būsimą partijos lyderį rinks visi partiečiai.