Bendruomenių reikalų sekretoriaus Michaelo Gove'o, kuris buvo B. Johnsono dešinioji ranka per 2016-ųjų referendumą dėl „Brexito“, atleidimas dramatiškai parodė, kad konservatorių lyderis neketina pasiduoti be kovos.

„Pamatysime, kaip jis išeina į kovą“, – „Sky News“ sakė B. Johnsono sekretorius Jamesas Duddridge'as, patvirtindamas pranešimą apie M. Gove'o atleidimą.

„Ministras pirmininkas yra geros nuotaikos ir kovos toliau, – sakė jis ir pridūrė, kad B. Johnsonas kitą savaitę pristatys naują strategiją, kaip kovoti su JK krečiančia pragyvenimo išlaidų krize.

Tačiau nepraėjus nė kelioms valandoms B. Johnsonas sulaukė naujo atsistatydinimo iš ministrų kabineto – iš pareigų pasitraukė Velso sekretorius Simonas Hartas. Nuo antradienio vakaro vyriausybę paliko daugiau nei 40 jos narių.

Pranešama, kad M. Gove'as buvo pirmas ministrų kabineto narys, kuris trečiadienį pasipriešino B. Johnsonui pareiškęs, jog šis turi pasitraukti vardan torių partijos ir šalies gerovės.

Po ilgo svarstymo parlamentiniame komitete į Dauningo gatvę sugrįžusio B. Johnsono laukė kita kabineto narių delegacija, kad pasakytų, jog jo laikas baigėsi.

Tačiau du konservatorius palaikantys leidiniai „Daily Mail“ ir „The Sun“ bei kitos žiniasklaidos priemonės skelbia, kad B. Johnsonas atsisakė sutikti su jų raginimais, nepaisant gresiančių naujų kabineto narių atsistatydinimų.

„Borisas Johnsonas atsakė ministrų kabineto nariams, kad neatsistatydins, nes tai sukeltų „chaosą“, o konservatoriai per kitus rinkimus patirtų „beveik neabejotiną“ pralaimėjimą“, – rašė laikraščio „Daily Mail“ politikos naujienų redaktorius Jasonas Grovesas.

Ketvirtadienio rytą pirmuosiuose britų laikraščių puslapiuose buvo pabrėžta, kad skandalų krečiamo lyderio padėtis yra pavojinga.

Paprastai tvirtai konservatorius palaikantis dienraštis „Daily Express“ kalbėjo apie B. Johnsono „paskutinį pasipriešinimą“, „Daily Telegraph“ pavadino B. Johnsoną „mirtinai sužeistu“, o „The Times“ teigė, kad B. Johnsonas „kovoja už savo gyvybę“.

Kitoje politinio spektro pusėje esantis „The Guardian“ pasmerkė B. Johnsoną kaip „desperatišką ir suklaidintą“.

„Viso, Borisai“

Ši dramatiška diena Vestminsteryje sekė po to, kai antradienį atsistatydino iždo kancleris Rishi Sunakas ir sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas, pareiškus, kad B. Johnsonas užmerkė akis prieš įtariamą sąjungininko parlamente lytinę prievartą.

Abu jie sakė, kad nebegali ilgiau toleruoti skandalų, kurie jau kelis mėnesius persekioja B. Johnsoną, įskaitant premjero ir partijos reputaciją aptemdžiusį „Vakarėlių skandalą“, kilusį paaiškėjus, kad Dauningo gatvėje buvo rengiami pasilinksminimai, kai šalyje galiojo griežti suvaržymai dėl COVID-19 pandemijos.

Per kiek daugiau nei parą iš postų pasitraukė 43 ministrai ir jų padėjėjai parlamento nariai toriai – daugiausia iš žemesnių pareigų, – o M. Gove'as buvo atleistas.

Parlamente B. Johnsonas tvirtino, kad šaliai reikia „stabilios vyriausybės,.. besirūpinančios mūsų prioritetais“.

Tačiau S. Javidas kreipdamasis į parlamento narius paragino kitus ministrus atsistatydinti.

„Problema prasideda viršuje, ir manau, kad tai nepasikeis“, – sakė jis Bendruomenių Rūmams.

„Tai reiškia, kad mes, užimantys šias pareigas ir turintys atsakomybę, turime tai pakeisti“, – tęsė jis.

Pasibaigus jo kalbai salėje aidėjo šūksniai „Viso, Borisai!“

Apie R. Sunako ir S. Javido pasitraukimą buvo paskelbta kelios minutės po ministro pirmininko atsiprašymo už tai, kad jis vyriausiojo drausmintojo pavaduotoju paskyrė įtakingą konservatorių Chrisą Pincherį, praėjusią savaitę atsistatydinusį dėl kaltinimų privačiame klube „per daug“ išgėrus ir grabinėjus du vyrus.

Naujuoju JK iždo kancleriu buvo paskirtas buvęs švietimo sekretorius Nadhimas Zahawi. Jis pripažino, kad laukia nelengvas darbas.

„Šį darbą pradedi dirbti ne tam, kad turėtum lengvą gyvenimą, – „Sky News“ sakė N. Zahawi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)