„Aš ir dabar negaliu patikėti, kad jų jau nebėra, kadangi aš paskutinį kartą su ponia susitikau Amerikoje, buvome kartu, kažkaip atrodo, lyg tai kažkoks nuotykis ir juos vėl pamatysim“, - su ašaromis akyse apie žuvusiuosius kalbėjo A. Adamkienė, sekmadienį susitikusi su buvusio Lenkijos prezidento Aleksandro Kvaśnievskio žmona Jolanta Kwaśniewska.

J. Kwaśniewska sako šioje katastrofoje praradusi draugus bei pažįstamus, kurie dirbo kartu per jos vyro prezidentavimo dešimtmetį.

„Mes tiesiog net negalime įsivaizduoti katastrofos masto: netekome 88 žmonių, o su visa įgula, pilotais iš viso žuvo 96 žmonės. Tarp jų buvo labai daug mūsų draugų, prezidentas L. Kaczynskis ir ponia M. Kaczynska, draugai iš mūsų komandos, mūsų sargybiniai, kurie dirbo su mumis, pilotai, kuriuos mes pažinojome, gydytojai...“ - po susitikimo su prezidentu V. Adamkumi ir jo sutuoktine Alma sakė J. Kwaśniewska.

Moteris pasakojo į Vilnių atvykusi dėl čia organizuojamos konferencijos. Klausiama apie nuotaikas Lenkijoje, buvusi pirmoji Lenkijos ponia neslėpė liūdesio. Ji sakė beveik visą šeštadienį praleidusi su artimųjų netekusiais draugais. Pasak jos, žuvusiųjų liūdi visa šalis.

J. Kwaśniewska prisiminė, kad sudužusiu lėktuvu Tu-154 ištisą dešimtmetį naudojosi ir ji su vyru bei prezidento komanda. Moteris sako, jog šeštadienį po tragedijos pas tėvus atskubėjusi dukra svarstė, jog tokia pati lemtis galėjo ištikti ir A. Kvasnievskį bei jo sutuoktinę.

„Vakar mes susitikome su savo dukra namuose. Ji sakė: kaip gera, kad mes kartu, kad neatsitiko taip mums per dešimt metų, kai aplankėme tiek vietų, apkeliavome pasaulį. Aš manau, kad apie šią tragediją dar bus kalbama dar daug daug metų, nes tokių tragedijų, kai būtų prarasta tiek daug svarbių žmonių šaliai, pasaulyje nebuvo“, - kalbėjo J. Kwaśniewska.

„Nelaimei, ir mes naudojomės šiuo lėktuvu ir taip pat esame aplankę Smolenską, mes žinome tą vietą. Tai kažkas neįtikėtino“, - pridūrė buvusi pirmoji Lenkijos ponia.

Susitikime su J. Kwaśniewska sekmadienį taip pat dalyvavo ponios A. Adamkienės sutuoktinis, buvęs Lietuvos valstybė vadovas V. Adamkus ir Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowskis.