"Amerikos užsienio politiką apibrėžia ne vien bepiločiai lėktuvai ir dislokavimai", - sakė jis Senato Užsienio ryšių komitetui, kuris turi nuspręsti, ar patvirtinti jo paskyrimą į Amerikos diplomatijos vadovo postą.

"Negalime leisti, kad tą nepaprastą gėrį, kurį darome gelbėdami ir keisdami gyvenimus, visiškai užtemdytų tas vaidmuo, kurį turėjome vaidinti nuo rugsėjo 11-osios, vaidmuo, kuris buvo mums primestas", - sakė jis.

JAV užsienio politika taip pat yra pagalba, maisto saugumas, kova su ligomis, skurdu ir represijomis, balso suteikimas tiems, kas to balso neturi, sakė J.Kerry.

Šį demokratų senatorių, kuris už JAV ribų labiausiai yra žinomas dėl savo nesėkmingos 2004 metų prezidentinės kampanijos, JAV lyderis Barackas Obama praėjusį mėnesį paskyrė į atsistatydinančios Hillary Clinton vietą.

Per beveik keturias valandas trukusį svarstymą J.Kerry santūriai, nekonfrontaciniu stiliumi išdėstė savo mintis dėl kai kurių svarbiausių pasaulinių iššūkių ir pelnė abiejų partijų senatorių pagyras bei šiltus sveikinimus.

Jis perspėjo Iraną, jog JAV padarys, "ką privalo", kad sutrukdytų jam įsigyti branduolinių ginklų, pasakė Kinijai, kad stengsis stiprinti ryšius, ir užsiminė turįs vieną idėją, kaip įpūsti naujos gyvybės Artimųjų Rytų taikos procesui.

J.Kerry taip pat žadėjo būti "ugningas gynėjas" kovojant su klimato kaita, ragino Jungtines Valstijas aktyviau dalyvauti Afrikos reikaluose ir sakė, kad Vašingtonui reikia "iš naujo įsitraukti" į kovą su narkotikų kontrabanda Lotynų Amerikoje.

"Manau, kad jūs ypatingai gerai pasirodėte, ir žinau, kad jau artimiausiomis dienomis būsite patvirtintas", - svarstymo pabaigoje pasakė įtakingas respublikonų senatorius Bobas Corkeris.

Sėdėdamas priešais komitetą, kurio narys buvo 29 metus ir kuriam nuo 2009-ųjų vadovavo, J.Kerry pajuokavo, kad staiga pajuto kažkiek užuojautos tiems, kuriuos jam per visus tuos metus teko klausinėti.

H.Clinton drauge su senatoriumi veteranu Johnu McCainu pristatė J.Kerry ir pavadino jį "teisingu pasirinkimu Obamos administracijos užsienio politikai tęsti".

Žinoma, kad 69 metų J.Kerry seniai norėjo šio darbo, ir prognozuojama, kad jo paskyrimas bus patvirtintas. Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris ridas) sakė, kad balsavimas visame Senate įvyks antradienį.

Tačiau J.Kerry vos nepralaimėjo JAV ambasadorei Jungtinėse Tautose (JT) Susan Rice, kuri buvo laikoma pirmuoju B.Obamos pasirinkimu, kol ji nepasitraukė respublikonams griežtai kritikuojant administracijos reakciją į JAV misijos Libijoje užpuolimą.

J.Kerry susigraudino kalbėdamas apie savo vaikystę, kai drauge su tėvu diplomatu važinėjo po pasaulį, ir pasakojo apie "asmeninę kelionę, atnešusią į namus aukas ir įsipareigojimus, kuriuos Amerikos labui kasdien sudeda ir prisiima užsienio tarnybos vyrai ir moterys".

Šis apdovanojimais pagerbtas Vietnamo karo veteranas, tapęs aktyviu karo priešininku, per darbo Senate metus užsitarnavo nepriekaištingą reputaciją. Jis buvo susėdęs deryboms su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, švelnino įtampą Pakistane ir lankėsi Gazos Ruože.

Jis sakė pajutęs, kad galimybės pakreipti Siriją kita kryptimi nebėra, kai B.al Assadas aptarinėjo su juo klausimus, kurie kelia susirūpinimą šios šalies jaunimui.

"Jis padarė virtinę sprendimų, kurie yra nedovanotini, kurie yra smerktini, ir, aš manau, nedaug laiko liko (jam), kaip valstybės vadovui Sirijoje", - sakė J.Kerry.

Jis taip pat pabrėžė tolesnės diplomatijos su Iranu būtinybę, bet pažadėjo, kad jokios sulaikymo politikos nebus.

"Prezidentas pasakė galutinai: mes padarysime, ką privalome, kad sutrukdytume Iranui įsigyti branduolinių ginklų", - pažymėjo J.Kerry.

Jis taip pat perspėjo dėl pavojaus, kad izraeliečių ir palestiniečių dviejų valstybių sprendimas gali slysti iš rankų, sakė, jog tai būtų "pražūtinga", ir užsiminė, kad gali turėti planą taikos deryboms pradėti.

"Mums reikia bandyti rasti kelią į priekį ir, taip jau atsitiko, tikiu, kad kelias priekį yra", - nurodė J.Kerry. Tačiau jis atsisakė konkrečiai išdėstyti savo idėją: "Nesakysiu nieko, kas trukdytų mums pasiekti, kad derybos vyktų".

Kinijos klausimu J.Kerry sakė, kad nori vykdyti administracijos nuostatą iš naujo subalansuoti savo politiką Azijos atžvilgiu, "nes mums itin svarbu stiprinti savo santykius Kinijoje".

Pripažinęs, kad esama įtampos ir nesutarimų, jis sakė: "Darome pažangą. Tai auga ... Tai - sunkus darbas".

Jis taip pat pažadėjo išlaikyti kai kurias H.Clinton propaguotas programas, tokias kaip Valstybės departamento akcentas moterų teisėms visame pasaulyje.