Tai buvo pirmasis rinkėjų nuotaikų patikrinimas po to, kai spalį premjero pareigas pradėjo eiti konservatorių atstovas Rishi Sunakas.

Remiantis penktadienį paskelbtais rezultatais, leiboristai išsilaikė Česterio miesto rinkimų apygardoje, surinkę 61 proc. rinkėjų balsų. Per vėliausius nacionalinius rinkimus 2019 metais leiboristai Česteryje gavo 50 proc. balsų.

Partijos lyderis Keiras Starmeris teigė, kad rezultatai parodė, jog žmonėms „įkyrėjo“ konservatorių vyriausybė.

Ketvirtadienį įvykę rinkimai buvo paskelbti po to, kai leiboristų įstatymų leidėjas Christianas Mathesonas atsistatydino dėl jam pareikštų įtarimų nederamu seksualiniu elgesiu su savo darbuotoja.

Rinkimų rezultatai yra bloga žinia konservatoriams, kurių populiarumui pakenkė rugsėjį pasibaigęs skandalais apipintas Boriso Johnsono trejų metų darbas premjero poste ir kelias savaites trukusi sumaištis valdant jo įpėdinei Liz Truss.

L. Truss spalį pasitraukė po to, kai jos parengtas niekuo nepadengtas mokesčių mažinimo planas išgąsdino finansų rinkas ir sukrėtė šalies ekonomiką.

Politikę pakeitęs R. Sunakas paskelbė mokesčių didinimo ir išlaidų mažinimo priemonių paketą, kuriuo siekiama atkurti pasitikėjimą šalies finansais.

Tačiau ekonomikos padėtis išlieka niūri – infliacija spalį pasiekė 11,1 procento, daugybė žmonių susiduria su sunkumais stengiantis sumokėti didėjančias sąskaitas už elektrą, o milijonai darbininkų, įskaitant geležinkelio darbuotojus, greitosios pagalbos vairuotojus ir slaugytojus, rengia streikus, reikalaudami ženkliai padidinti darbo užmokestį.

Naujai išrinkta Česterio įstatymų leidėja Samantha Dixon sakė, kad „žmonės Česteryje ir visoje mūsų šalyje tikrai nerimauja“.

„Jie nerimauja, kad gali prarasti namus, nes nebegali susimokėti būsto paskolos įmokų ar nuomos mokesčio, nerimauja, ar galės įjungti šildymą, nerimauja, ar galės savo šeimoms ant stalo padėti maisto“, – sakė ji.

„Tokia yra 12 metų trukusios konservatorių vyriausybės valdymo kaina“, – užbaigė leiboristų atstovė.

Vis dėlto nacionaliniai rinkimai turi būti surengti ne anksčiau kaip 2024 metais, o apklausų rengėjai įspėjo, kad vidurio kadencijos specialieji rinkimai dažnais atvejais taikliai nenuprognozuoja rezultatų visos šalies mastu.

Apklausų analitikas Robertas Haywardas teigė, kad toriai greičiausiai lengviau atsikvėpė nepasirodžius dar blogiau.

„Yra tam tikrų požymių, kad torių partija turi galimybių, – televizijai „Sky News“ komentavo jis. – Tačiau Rishi [Sunakas] turi įtikinti plačiąją visuomenę, kad jis gali išbristi iš šios krizės, kad ir į kokią krizę žiūrėtume – o jų yra daug.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją