Kardifo universiteto Nusikaltimų ir saugumo problemų tyrimų institutas paskelbė aptikęs įrodymų 32 stambiuose naujienų portaluose 16 šalių, rodančių, kad svetainės tapo trolių manipuliacijų, pasinaudojant skaitytojų komentarais, taikiniu.

Tarp tokių svetainių yra britų „Daily Mail“, „Daily Express“ ir „The Times“, amerikiečių „Fox News“ bei „The Washington Post“, prancūzų „Le Figaro“, vokiečių „Der Spiegel“ ir „Die Welt“ bei italų „La Stampa“.

Tyrėjai sako suradę 242 atvejus, kai reaguojant į su Rusija susijusias naujienas buvo skelbiami „provokuojantys prorusiški arba antivakarietiški pareiškimai“.

Po to rusiškos interneto svetainės jais naudojosi kurdamos pasakojimus apie esą augančią Vakarų visuomenės paramą Rusijos politikai ir prezidentui Vladimirui Putinui.

Internetinės veiklos tyrimas buvo atliekamas tvyrant įtampai Rusijos ir Ukrainos santykiuose anksčiau šiais metais.

Tačiau, pasak tyrėjų, tokia taktika pastebima ir vis dažniau naudojama nuo 2018 metų, augant įtampai Maskvos santykiuose su Vakarais.

Nusikaltimų ir saugumo problemų tyrimų instituto direktoriaus Martino Inneso (Martino Ineso) teigimu, trolių operacijos yra „reikšmingos“, atsižvelgiant į jų rafinuotumą, apimtį ir mastą.

„Užgrobdami Vakarų žiniasklaidos ženklų komentarų skiltis jie turi galimybę pateikti savo propagandą kaip parodomąją daugumos nuomonę“, – pridūrė jis.

„Vakarų žiniasklaidos priemonės, kurias mes tyrėme, yra ypač neatsparios tokio pobūdžio manipuliacijoms, neturi saugumo priemonių užkirsti joms kelią, joms atgrasyti arba tokiai veiklai aptikti“, – kalbėjo M. Innesas. – Troliai nesunkiai sugeba keisti vardus ir tapatybes, ir tai iš tiesų leidžia technologijos.“

Tyrimą atlikę mokslininkai pasinaudojo duomenų mokslo atpažinimo ir nustatymo technologijomis, leidusiomis identifikuoti tikslingai surežisuotas kampanijas iš įtarimą sukėlusių paskyrų, nuolat keitusių savo vardą ir buvimo vietą.

Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas), kurio departamentas prisideda prie M. Inneso vadovaujamos Atviro kodo komunikacijos analitikos tyrimų programos Kardifo universitete finansavimo, pareiškė, kad Jungtinė Karalystė ir jos sąjungininkės bendradarbiauja kovodamos su „Kremliaus trolių išnešiojamu melu“.

„Ši ataskaita išryškina, kokia grėsmę mūsų demokratijai kelia Rusijos valstybės palaikoma dezinformacija internete“, – pridūrė jis.

Pasak tyrimo autorių, esama įrodymų, rodančių ryšį tarp Rusijos valstybinės žiniasklaidos priemonių, garsėjančių dezinformacijos skleidimu, ir portalų, kurie, kaip teigia Vakarų žvalgyba, turi ryšių su Rusijos saugumo tarnybomis.

M. Inneso teigimu, atsižvelgiant į galimybės daryti įtaką visuomenės nuomonei potencialą, „gyvybiškai svarbu, kad žiniasklaidos bendrovės, valdančios [skaitytojus] dalyvauti skatinančias svetaines, būtų skaidresnės skelbdamos apie tai, kaip kovoja su dezinformacija ir būtų aktyvesnės užkirsdamos jai kelią“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)