Šie komentarai paskelbti Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui lankantis Europos sostinėse, įskaitant trečiadienio vizitą Londone, ir raginant sąjungininkes tiekti kovinius lėktuvus, kurie padėtų jo šaliai kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Didžioji Britanija pareiškė, kad pradės mokyti ukrainiečių naikintuvų pilotus ir svarstys pasiūlymą suteikti naikintuvų „ilgalaikėje perspektyvoje“, nors Jungtinės Valstijos ir kitos NATO sąjungininkės šiuo klausimu tebėra atsargesnės, kad nebūtų labiau įtrauktos į konfliktą.

„Šiuos sprendimus priimame atsargiai ir apgalvotai“, – žurnalistams apie platesnę Kyjivo apginklavimo politiką sakė R. Sunako atstovas, paklaustas apie susirūpinimą kai kuriose Europos sostinėse.

„Mes suvokiame galimos eskalacijos pavojų. Tačiau visą laiką esame tikri, kad požiūris, kurio laikomės, yra geriausias ir greičiausias būdas padėti Ukrainai užbaigti šį karą, o tai akivaizdžiai naudinga visiems“, – sakė jis.

Pasak R. Sunako atstovo, Londonas ir toliau diskutuos su sąjungininkėmis apie „pajėgumų suteikimą“ ir „kiekvieno tokio veiksmo imsis atsižvelgiant į galimą eskalavimo riziką“. Vis dėlto jis tvirtino, kad tęsdama Ukrainos puolimą ir okupuodama jos teritorijas Rusija „eskaluoja viską“.

Artėjant vienerių metų Rusijos invazijos metinėms, o Ukrainai rengiantis naujam Rusijos puolimui rytuose, V. Zelenskis vis labiau spaudžia draugiškas valstybes siųsti tankus, lėktuvus ir raketas.

Didžioji Britanija jau parengė mūšiui 10 tūkst. Ukrainos karių ir šiuo metu moko ukrainiečius valdyti tankus „Challenger 2“, kurie bus pristatyti kitą mėnesį. Per istorinį V. Zelenskio vizitą R. Sunakas patvirtino, kad dabar ir Ukrainos pilotai bus mokomi valdyti NATO standartus atitinkančius kovinius lėktuvus.

„Manome, kad tai pagrįstas žingsnis, atsižvelgiant į nuolatinius žiaurumus, kuriuos Rusija ir toliau vykdo Ukrainoje“, – ketvirtadienį pridūrė jo atstovas. „Norime tai padaryti kuo greičiau“, – sakė jis apie mokymus, tačiau pabrėžė, jog galutinis sprendimas aprūpinti Kyjivą lėktuvais dar nepriimtas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją