Pirmadienį Britanija sakė, jog dalijasi žvalgybine informacija, padėdama Jungtinėms Valstijoms patraukti į teismą du Sirijoje sučiuptus kovotojus iš "Bitlais" pramintos britų džihadistų grupės.

Tačiau vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas, sutikęs dalytis žvalgybine informacija be garantijų, kad šiems vyrams ekstradicijos atveju negrės mirties bausmė, susidūrė su intensyvia kritika.

Vidaus reikalų ministerija paskelbė sutikusi su „neilga“ abipusės teisinės pagalbos pauze dėl Alexandos Amono Kotey ir El Shafee el Sheikho, paprašius vieno šių vyrų advokatams.

„Gavome vieno įtariamųjų šeimos teisinio atstovo prašymą, – sakė atstovas. – Sutikome su trumpalaike pauze. Vyriausybė lieka įsipareigojusi patraukti šiuos žmones atsakomybėn ir mes įsitikinę, kad veikėme visiškai pagal įstatymą ir seną vyriausybės abipusės teisinės pagalbos politiką.“

Pirmadienį saugumo sekretorius Benas Wallace'as parlamentui sakė, kad teismo procesas Britanijoje mažai tikėtinas. Minimus du džihadistus šiais metais sučiupo JAV remiamos jėgos Sirijoje.

B. Wallace'as sakė, kad jie nėra Britanijos piliečiai, bet daugiau detalių nepateikė. Naujienų pranešimuose nurodoma, kad vyriausybė žengė neįprastą žingsnį ir atėmė iš jų pilietybę.

A. A. Kotey ir El Sh. el Sheikhas priklausė keturių pagrobėjų gaujai, kurią jos belaisviai dėl stipraus britiško akcento praminė „Bitlais“.

Manoma, kad šiai kuopelei taip pat priklausė Mohammedas Emwazi – „džihadistas Johnas", žuvęs per antskrydį 2015 metais, ir dabar Turkijoje kalinamas Aine'as Davisas.

Jie pagarsėjo klipais, kuriuose rodomas galvų nukirtimas. Manoma, kad jie nužudė JAV žurnalistą Jamesą Foley ir daug pagalbos darbuotojų vakariečių.

JAV remiamos „Sirijos demokratinės jėgos“ (SDF) A. A. Kotey sučiupo sausio mėnesį, jam bandant pabėgti iš Sirijos į Turkiją. Vasario mėnesį vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad Sirijos sukilėlių pajėgos taip pat sučiupo El Sh. el Sheikhą.