Chirurgo darbus atskleidžia nutekintas tyrimas, su kuriuo susipažinti galimybę turėjo „The Independent“. Žinomas Edžbastono ligoninės Birmingame chirurgas Derekas McMinnas ir du anesteziologai apkaltinti „teikę pirmenybę ne pacientui, o pajamoms“, teigiama vidinio tyrimo išvadose. Tyrimą atliko ligoninei vadovaujanti „BMI Healthcare“.

Tyrimas atliktas po nepriklausomos analizės, nustačiusios, kad D. McMinnas per 25 metus sukaupė daugiau nei penkis tūkstančius savo pacientų kaulų pavyzdžių, tačiau tam neturėjo licencijos ar tinkamo leidimo, todėl pažeidė teisės ir etikos normas. Policija tiria galimą Žmogaus audinių įstatymo apsaugos pažeidimą.

Praėjusią savaitę „The Independent“ pradėjus nagrinėti D. McMinną supančius įtarimus, sustiprėjo raginimai atlikti nepriklausomą chirurgo, klubo sąnario paviršių keitimo pradininko, operavusio politikus, sporto žvaigždes ir įžymybes, veiklos tyrimą. „BMI Healthcare“, anksčiau nesusisiekusi su galėjusiais nukentėti, trečiadienį įsteigė pagalbos liniją buvusiems D. McMinno pacientams.

Remiantis kitos ligoninės atlikto anestezijos eksperto tyrimu, du anesteziologai, Imranas Ahmedas ir Gauharas Sharihas, užmigdydavo pacientus tokiam ilgam laikui, kad jų kraujospūdis nukrisdavo iki pavojingos ribos. Taip užmigdyti pacientus reikėdavo tam, kad D. McMinnas turėtų galimybę beveik tuo pat metu atlikti kitą operaciją.

Paaiškėjo, jog tai reiškė didelį operacijos pradžios vėlavimą: vienam užmigdytam pacientui pailginta anestezija buvo taikyta ilgiau nei valandą ir 40 minučių, kai rekomenduojamas laikas yra pusvalandis. Dar vienas pacientas buvo „apleistas“ valandai ir 26 minutėms po to, kai jo operacija buvo palikta neužbaigta, mat D. McMinnas pradėjo operuoti kitą pacientą.

Tyrimo autorius yra anesteziologijos ekspertas dr. Dhushyanthanas Kumaras iš Koventrio universitetinės ligoninės. Jis teigė, kad tokią nesaugią veiklą vykdė visi trys gydytojai, ir paragino „BMI Healthcare“ atlikti pacientų apžiūrą, kad išsiaiškintų, ar niekas nepatyrė ilgalaikių smegenų pažeidimų. Abu anesteziologai dirba Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai (NHS), jų medicininei praktikai jokie apribojimai netaikomi: I. Ahmedas dirba „Dudley Group of Hospitals“, G. Sharihas – Birmingamo universitetinėje ligoninėje.

Praėjusį lapkritį atliktame tyrime D. Kumaras išanalizavo „BMI Healthcare“ Edžbastono ligoninėje operuotų pacientų duomenis.

Jis teigė „smarkiai sunerimęs“ dėl „pailgėjusio“ laiko tarp paciento užmigdymo ir operacijos pradžios – šis laikas svyravo nuo 50 minučių iki valandos ir 42 minučių. „Mano požiūriu, tokia praktika nėra priimtina, ji sukėlė didesnę anestezijos riziką, o naudos pacientams iš to nebuvo“, – rašė ekspertas.

Vieną atvejį jis pakomentavo taip: „Panašu, kad pacientas buvo užmigdytas dar prieš paciento kitoje operacinėje operacijos pradžią. Negaliu sugalvoti priežasties, dėl kurios toks elgesys galėtų būti laikomas saugia ar priimtina praktika“.

Operacinė

„Galima teigti, kad yra savaime suprantamas dalykas, jog paciento užmigdymas, kai chirurgas dar nepradėjo operuoti ankstesnio paciento, neatitinka paciento interesų. Nepaisant to, kad tai nėra užfiksuota nacionaliniuose protokoluose, daugumoje ligoninių reikalaujama, kad anestezijos laikas būtų kuo trumpesnis ir tokiu būdu pacientas patirtų kuo mažesnę riziką“, – dėstė D. Kumaras.

Jis teigė, kad laikui bėgant tokie operacijų vėlavimai kartodavosi – tai leidžia spręsti, jog viskas vyko pagal chirurgo ir anesteziologų planą.

D. Kumaras pasakojo, kad vienas atvejis kėlė itin didelį susirūpinimą: po to, kai buvo atlikta dalis operacijos, pacientas buvo „laikomas užmigdytas ir perkeltas į anesteziologijos skyrių“. D. Kumaras pridūrė: „Panašu, kad šiuo atveju chirurgas išėjo ir ėmė operuoti kitą pacientą. [Pirmąjį pacientą] chirurgas paliko valandai ir 26 minutėms ir tik tada sugrįžo užbaigti operacijos“.

Dr. D. Kumaras aiškino: „Tokia veikla man atrodo neprofesionali. Mano požiūriu, tokie chirurgo ir anesteziologų veiksmai reikalauja, kad visų trijų veikla būtų peržiūrėta. Panašu, jog jie pirmenybę teikė pajamoms, o ne pacientų saugumui ir kiekvieno paciento interesams“.

Tyrime taip pat teigiama, kad pacientų organams, ypač jų smegenims, gali pritrūkti deguonies, jei jų kraujospūdis pernelyg nukrinta.

Dr. D. Kumaro teigimu, ilgesnis pacientų užmigdymas buvo taikomas sąmoningai. Nėra įrodymų, kad pacientai būtų su tuo sutikę.

Jis teigė: „Gydytojai I. Ahmedas ir G. Sharihas sukeldavo tokią būklę, kad jų pacientų kraujospūdis nukrisdavo žemiau nei 55 mmHg – vadinasi, visi su hipotenzija susiduriantys pacientai patirdavo vidutiniškai arba smarkiai padidėjusią riziką.

„I. Ahmedo ir G. Shariho taikomi metodai pralenkia net labiausiai kraštutinius pavyzdžius, pateikiamus literatūroje: daugelis pacientų ilgą laiką praleisdavo tokios būsenos, kai kraujospūdis tapdavo žemesnis nei 55 mmHg. Aš tą vertinu kaip didelę žalos šiems pacientams riziką“, – rašo D. Kumaras.

Jo teigimu, „BMI Healthcare“ turi atlikti pacientų apžiūrą, kad nustatytų galimus smegenų ar kitų organų pažeidimus. Jis taip pat rekomenduoja atlikti išsamesnę gydytojų veiklos peržiūrą, jog tokiu būdu būtų galima „nustatyti visus pacientus, kurie gali patirti riziką“.

D. Kumaras pridūrė: „Darant prielaidą, kad tokia pat praktika galėjo būti taikoma NHS, visos NHS įstaigos, kuriose dirbo šie gydytojai, turėtų būti informuotos apie riziką, kurią galėjo patirti jų pacientai. Jeigu tokia praktika buvo taikoma tik privačiose ligoninėse, reikia kelti ir ieškoti atsakymų į klausimą, kodėl ir kaip visa tai įvyko“.

„Mano manymu, šių trijų gydytojų veikla apskritai yra už NHS lūkesčių ir Bendrosios medicinos tarybos pateikiamų tinkamos medicininės praktikos gairių ribų. Dėl šių veiksmų pacientai susidūrė su rizika, kuri gerokai pralenkia bet kokia šių pacientų gautą naudą. Pacientai tikisi, kad gydytojai visados paisys jų interesų“, – neabejoja D. Kumaras.

Bendroji medicinos taryba atsisakė atsakyti į klausimus apie D. McMinno, I. Ahmed ir D. Shariho veiklą. Dėl D. McMinno, kuris situaciją komentuoti taip pat atsisakė, veiksmų atliekamas tyrimas, tačiau kol kas medicinine veikla užsiimti jam leidžiama.

Medicininės priežiūros kokybės komisija teigia D. Kumaro tyrimą gavusi tik praėjusį penktadienį – tą pačią dieną, kai sulaukė dėl galimo kaulų kaupimo. Tarnybos atstovas spaudai sakė: „Dabar, kai sulaukėme vidinio BMI tyrimo išvadų, išsamiai peržiūrėsime gautą informaciją, kad nutartumėme, kokių tolesnių veiksmų reikia imtis. Tai apims svarstymą, ar pavyko užtikrinti pacientų saugumą“.