Bendruomenių Rūmų pirmininko Lindsay Hoyle'o biuras patvirtino, kad po konsultacijų su saugumo tarnybomis elektroniniu paštu informavo parlamentarus apie incidentą.

„Pirmininkas labai rimtai žiūri į narių ir demokratinio proceso saugumą, todėl suderinęs su saugumo tarnybomis paskelbė šį įspėjimą“, – sakė L. Hoyle'o atstovė spaudai.

Kinijos ambasada Londone atmetė šiuos kaltinimus, nurodžiusi, kad „mums nėra reikalo ir mes niekada nesiekėme už pinigus įgyti įtakos kokios nors užsienio valstybės parlamente“.

„Griežtai nepritariame bandymams šmeižti ir bauginti kinų bendruomenę Jungtinėse Karalystėje“, – pridūrė ambasada.

Saugumo pranešime įtariamoji įvardijama kaip Christine Lee ir rašoma, kad ji „sąmoningai užsiėmė politinio kišimosi veikla Kinijos komunistų partijos Jungtinio darbo fronto skyriaus pavedimu“.

Pranešama, kad Londone dirbanti advokatė paaukojo 200 tūkst. svarų (239 tūkst. eurų) buvusiam leiboristų šešėlinės vyriausybės nariui Barry Gardineriui, taip pat skyrė jo partijai šimtus tūkstančių svarų.

Buvusi ministrė pirmininkė Theresa May, kurios Konservatorių partija kaltinama gavusi milijonus svarų iš Rusijos, 2019 metais apdovanojo Ch. Lee už jos indėlį vystant Kinijos ir JK santykius.

Ch. Lee taip pat buvo nufotografuota kartu su Th. May pirmtaku Davidu Cameronu viename renginyje 2015 metais, taip pat su buvusiu leiboristų lyderiu Jeremy Corbynu.

Ch. Lee „tarpininkavo perduodant Honkonge ir Kinijoje gyvenančių užsienio piliečių pinigines aukas parlamentarams ir parlamentaro mandato siekiantiems politikams“, skelbia britų žiniasklaida.

„Tarpininkavimas vyko slaptai, siekiant nuslėpti pinigų kilmę. Tai akivaizdžiai nepriimtinas elgesys, ir imamasi žingsnių užtikrinti, kad jis liautųsi“, – priduria žiniasklaida.

Buvęs konservatorių lyderis ir aršus Pekino kritikas Iainas Duncanas Smithas pareikalavo imtis griežtų veiksmų, kai britų žvalgybos agentūra MI5 įspėjo apie Ch. Lee veiklą.

„Kaip parlamentaras, kurio atžvilgiu Kinijos vyriausybė ėmėsi sankcijų, sakau, kad tai itin rimta problema“, – pažymėjo jis.

Pernai Kinija ėmėsi sankcijų prieš dešimt JK organizacijų ir asmenų, įskaitant I. D. Smithą, apkaltinusi juos „skleidžiant melą ir dezinformaciją“ apie žmogaus teisių pažeidimus Sindziange.

Ch. Lee nebuvo sulaikyta ar išsiųsta iš šalies, jai tik buvo uždrausta patekti į parlamentą, piktinosi buvęs konservatorių lyderis.

Buvęs konservatorių gynybos ministras Tobias Ellwoodas Bendruomenių Rūmams sakė, kad „tai yra tam tikras „pilkosios zonos“ kišimasis, kurio dabar galima laukti iš Kinijos“.

„Tačiau faktas, kad tai nutiko šiam parlamentui, turėtų paskatinti vyriausybę skubiai veikti“, – sakė jis.

JK vyriausybė kol kas jokių komentarų šia tema nepaskelbė.

B. Gardineris sakė, kad Ch. Lee sūnus buvo įdarbintas jo sekretoriumi, tačiau ketvirtadienį pasitraukė iš šių pareigų.

Išplatintame pareiškime B. Gardineris pažymėjo, kad visos aukos iš Ch. Lee buvo tinkamai deklaruotos, ir atmetė bet kokias prielaidas, kad jo biuras gali būti susijęs su nešvariais pinigais.

Jis taip pat nurodė, kad dėl Ch. Lee daugelį metų „palaiko ryšius su mūsų saugumo tarnybomis“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)