Prognozuojama, kad šiaurės vakarinis Liverpulis bus vienintelis miestas, kuriam pagal naująją sistemą bus taikomi griežčiausi apribojimai.

Kaip ir daugelis kitų Europos šalių vyriausybių, B. Johnsono konservatyvusis ministrų kabinetas siekia rasti pusiausvyrą tarp naujų susirgimų skaičiaus mažinimo ir susirūpinimo dėl ekonomikos bei rinkėjų nusivylimo.

Naująja perspėjimo sistema, pagal kurią visos gyvenamos teritorijos bus skirstomos pagal tris rizikos laipsnius („vidutinės“, „didelės“ ar „labai didelės“), siekiama užtikrinti, kad taikant suvaržymus dėl COVID-19 būtų laikomasi skaidrumo ir vienodumo principo.

Transliuotojas BBC pranešė, kad Liverpulis bus vienintelis „labai didelės“ rizikos miestas, o tai reiškia, kad tenykščiai barai ir restoranai turės laikinai užsidaryti, nors tokiam žingsniui nepritaria vietos valdžia.

„Tai kritinis momentas, ir nepaprastai svarbu, kad visi laikytųsi aiškių rekomendacijų, kurias parengėme siekdami padėti suvaldyti viruso plitimą“, – pareiškė vienas Dauningo gatvės atstovas.

Britų iždo kancleris Rishi Sunakas penktadienį paskelbė, kad įmonėms, kurios bus priverstos užsidaryti pagal naująją sistemą, vyriausybė kompensuos iki dviejų trečdalių atlyginimų, kurie bus mokami jų personalui žiemą.

Merai, atstovaujantys keletui šiaurės Anglijos miestų, įskaitant Mančesterį ir Liverpulį, perspėjo, jog žadama parama bus nepasiekiama už minimalų atlygį dirbantiems žmonėms, tokiems kaip barų ir virtuvių darbuotojai, taip pat savarankiškai dirbantiems asmenims – pavyzdžiui, taksi vairuotojams ir apsaugos darbuotojams.

Keli šiaurės Anglijos miestai jau susidūrė su virtine socialinio gyvenimo apribojimų, tokių kaip žmonių iš skirtingų namų ūkių susitikimų ribojimas, tačiau pietuose kol kas buvo išvengta griežtesnių suvaržymų.

Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija turi deleguotąsias vyriausybes ir atskiras sveikatos apsaugos sistemas. Škotijos centrinėje dalyje veikiantys barai užsidarė šiek tiek daugiau nei dviem savaitėms, siekiant apriboti užsikrėtimo grėsmę.

B. Johnsonas ketina pirmadienio popietę pristatyti sistemą parlamente, o įstatymų leidėjai balsuos dėl šių priemonių vėliau šią savaitę, pranešė šaltinis premjero kanceliarijoje.

Britanijoje koronaviruso aukų pareikalavo jau daugiau nei 42 tūkst. gyvybių – tai yra didžiausias aukų skaičius visoje Europoje.

Sekmadienį šalyje buvo pranešta apie 12 872 naujus užsikrėtimo atvejus, bendras patvirtintų atvejų skaičius siekia 603 716.