Dializuojamas pacientas Brianas Pinkeris tapo pirmuoju žmogumi, kuriam Oksfordo universiteto ligoninėje vyriausioji slaugytoja sušvirkštė naują vakciną nuo pandeminio koronaviruso.

82 metų B. Pinkeris sakė, jog labai džiaugiasi ir „dabar gali iš tiesų tikėtis vėliau šiais metais su žmona Shirley atšvęsti 48-ąsias santuokos metines“.

Nuo gruodžio 8 dienos JK Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) skiepija medicinos darbuotojus ir slaugos namų gyventojus bei personalą farmacijos bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina.

Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ preparatas leis paspartinti vakcinacijos programą. Ši vakcina yra pigesnė ir ją paprasčiau naudoti – kitaip nei Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtiems skiepams, šiam preparatui laikyti nereikalinga itin žema temperatūra.

Kelias pirmąsias dienas Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ vakcina bus skiepijama tik keliose ligoninėse, kad pareigūnai galėtų stebėti, ar nėra kokių nors nepageidaujamų reakcijų. Tačiau vėliau šią savaitę vakcinacija turėtų prasidėti šimtuose naujų skiepijimo punktų ligoninėse ir bendrosios praktikos gydytojų įstaigose. Šiuo metu šalyje jau veikia daugiau kaip 700 skiepijimo punktų, nurodė NHS Anglijos padalinys.

Kaip anksčiau pranešė leidinys „The Times“, kas savaitę nuo sausio vidurio JK bus tiekiama po 2 mln. dozių šios vakcinos.

Kitaip nei Jungtinės Valstijos ir kitos šalys, JK planuoja antrąja abiejų vakcinų doze skiepyti praėjus ne trims, bet 12 savaičių po pirmojo skiepo, kad kiek įmanoma greičiau būtų paskiepyta kuo daugiau žmonių.

Anglijos vyriausiojo sveikatos apsaugos pareigūno pavaduotojas profesorius Jonathanas Van-Tamas sekmadienį sakė, kad toks sprendimas yra „teisingas, galvojant apie visą šalį“.

Pastarąsias šešias dienas Jungtinėje Karalystėje per parą buvo registruojama po daugiau kaip 50 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos atvejų. Sekmadienį šalyje buvo patvirtinti 54 990 naujų užsikrėtimo atvejų ir užregistruotos 454 mirtys, siejamos su COVID-19. Bendras patvirtintų pandemijos aukų skaičius padidėjo iki 75 024.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas įspėjo, kad artimiausiomis savaitėmis Anglijoje tikriausiai bus įvesti dar griežtesni karantino suvaržymai, šaliai grumiantis su sparčiai plintančiu naujos atmainos koronavirusu, dėl kurio sergamumas koronavirusine infekcija šoktelėjo į rekordines aukštumas.

Visgi sekmadienį B. Johnsonas tvirtino „neabejojąs“, kad mokyklos yra saugios, ir ragino tėvus grąžinti savo vaikus į klases tam tikruose Anglijos rajonuose, kur tai leistina. Mokytojų profesinės sąjungos savo ruožtu paragino dėl naujos atmainos koronaviruso bent jau kelias savaites ugdymo procesą vykdyti nuotoliniu būdu.

Ekspertų vertinimu, naujos atmainos koronavirusas gali būti iki 70 proc. labiau užkrečiamas.

„Esame visiškai pasiruošę imtis bet kokių reikalingų žingsnių virusui pažaboti, todėl ateinančiomis savaitėmis gali būti įvesta griežtesnių priemonių“, – sakė B. Johnsonas britų visuomeniniam transliuotojui BBC.

Premjeras pripažino, jog gali tekti svarstyti būtinybę uždaryti mokyklas, įvesti komendanto valandą ir visiškai uždrausti susitikti žmonėms iš skirtingų namų ūkių labiausiai pandemijos paveiktuose rajonuose.

Londone ir pietryčių Anglijoje fiksuojamas itin didelis sergamumas, todėl kalbama, kad ten gali būti sugriežtinti suvaržymai. Kai kuriuose regiono rajonuose 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei tūkstantis COVID-19 atvejų.

B. Johnsono konservatorių vyriausybė, siekdama pažaboti viruso plitimą, taiko skirtingo lygio suvaržymų sistemą. Beveik visoje Anglijoje jau galioja aukščiausio – ketvirto – lygio suvaržymai, kai nedirba nebūtinų prekių parduotuvės, sporto klubai, kino teatrai, lošimo namai, kirpyklos ir manikiūro salonai, o žmonėms draudžiama išeiti iš namų be būtino reikalo.