Karantinas Anglijoje turėtų baigtis birželio 21-ąją, tačiau dalis jo metu galiojančių taisyklių gali išlikti.

Jau aišku, kad po kontakto su „Covid-19“ sergančiu žmogumi teks 10 dienų izoliuotis visiems, net ir tiems, kurie yra pilnai pasiskiepiję nuo šios ligos. Baiminamasi, jog dėl to šalis dar negrįš į normalaus gyvenimo vėžes, mat teks vengti minių, kuriose gali būti sergančių žmonių.

Tokio kontakto galimybė padidės ir artimo kontakto metu darbo vietoje, mat ne visi gyventojai skiepijasi, o nepasiskiepijus tikimybė susirgti „Covid-19“ yra žymiai didesnė.

Paskiepytas žmogus gali išvengti šios ligos arba sunkios jos formos, tačiau jis vistiek lieka viruso nešiotoju ir platintoju, o koronoviruso sekimo sistema ir toliau veiks, rašo „The Telegraph“.

Artimu kontaktu laikomas dviejų greta (1 metro atstumu) stovinčių žmonių pokalbis bent minutę, arba 2 metrų atstumu 15 minučių.

Kitą savaitę žadama paskelbti išvadas dėl saugaus atstumo ir apsauginių kaukių taisyklių galiojimo po karantino pabaigos.

Oksfordo universiteto profesorius Andrew Pollardas, kuris vadovauja vakcinos grupei, sako jog pandemijos pabaiga galima laikyti stadiją, kai skiepai apsaugo žmones nuo gydymo ligoninėje, o ne apsaugą nuo infekcijos apskritai.

„Jeigu dabartinės kartos vakcinos yra pajėgios apsaugoti žmones nuo ligoninės, infekcija pasireiškia tik lengva forma, žmonės nuo viruso jaučia bendrus peršalimo simptomus, pandemija yra pasibaigusi“, – sakė jis.

Šiuo metu bent vieną skiepo dozę JK yra gavę daugiau kaip 38 milijonai gyventojų.

Nuo gegužės 26-osios skiepytis jau kviečiami žmonės nuo 30 metų.