Šiuo žingsniu siekiama patikinti bendroves, kad jos vis tiek galės samdyti darbuotojus, kurių jiems reikia.

Pagal naująją politiką imigrantai ir jų artimi giminaičiai iš Europos ekonominės erdvės (EEE), apimančios ES valstybes, Islandiją, Lichtenšteiną ir Norvegiją, taip pat iš Šveicarijos, galės teikti paraiškas dėl gyvenimo ir darbo Britanijoje laikotarpiui iki trejų metų.

Britanijos Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad iki 2020 metų pabaigos truksianti programa žymi „laisvo judėjimo dabartine jo forma pabaigą“.

EEE šalių piliečiai, atvykstantys į JK po jos išstojimo iš ES iki 2020 metų pabaigos, „galės gauti laikiną imigracijos statusą, galiosiantį trejus metus“, sakoma ministerijos pareiškime.

Jame nurodoma, kad dėl to įmonės „galės samdyti ir išlaikyti darbuotojus po „Brexit“.

Pasak ministerijos, europiečiai po „Brexit“ ir toliau galės trumpam atvykti į Britaniją nesinaudodami šia schema.

Vidaus reikalų ministerija pridūrė, jog europiečiams po „Brexit“ taip pat bus taikomas „aukštesnis slenkstis dėl nusikalstamumo“, kad į šalį nepatektų „tie, kas vykdo nusikaltimus“ ir kad būtų galima tokius žmones deportuoti.

Paraiškų dėl buvimo trejus metus pildymas bus „paprastas interneto procesas“, apimsiantis tapatybės, saugumo ir teistumo tikrinimo aspektus. Paraiškas bus galima pradėti pildyti Britanijai išstojus iš ES.

Naujai atvykę ES piliečiai, norintys pasilikti ir baigus galioti jų laikinajam statusui, turės teikti paraiškas pagal naują, Boriso Johnsono vyriausybės planuojamą ir įgūdžiais grindžiamą imigracijos sistemą.

„Griežtesnis tikrinimas ir laisvo judėjimo – tokio, koks jis yra dabar – nutraukimas sudarys mums sąlygas žengti pirmuosius, istorinius žingsnius mūsų sienų kontrolės susigrąžinimo link“, – sakė vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.

„Ateityje įdiegsime naują, taškais grindžiamą imigracijos sistemą, susijusią su įgūdžiais ir žmonių talentais, o ne su tuo, iš kur jie yra“, – pažymėjo sekretorė.

ES piliečiai, apsigyvenę Britanijoje iki „Brexit“, gali likti neribotam laikui pagal atskirą „nuolatinio gyventojo statuso“ schemą, kuri jau veikia.

Tokį statusą jau yra gavę daugiau kaip milijonas žmonių, nurodo ministerija.