Papildyta 20.04 val.

Londonas neatmeta pirmalaikių rinkimų galimybės kaip vieno iš galimų „Brexit“ sukeltos politinės krizės sprendinio, penktadienį informavo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Agentūros duomenimis, šis klausimas buvo aptartas per trumpą pasitarimą, kuriame dalyvavo britų premjerės Theresos May padėjėjai.

„Akivaizdu, kad visuotinių rinkimų galimybė neatmetama“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vienas iš naujienų agentūros korespondentų.

Tuo metu vienas Th. May atstovas pareiškė, kad premjerė nemano, jog pirmalaikiai rinkimai „atitiktų šalies interesus“.

Pasak vieno „Bloomberg“ šaltinio, Londonas galbūt prašys Briuselio dar kartą trumpam atidėti „Brexit“. Šaltinis pridūrė, jog tai leistų pasiekti susitarimą parlamente, o JK netektų dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

Jei Londonas ir ES neras išeities iš aklavietės, Britanija gali išstoti iš bloko balandžio 12 dieną nepasirašius sutarties dėl būsimų santykių.

Papildyta 19.32 val.

Jungtinės Karalystės (JK) Bendruomenių rūmams trečią kartą atmetus išstojimo iš ES susitarimą, „Brexitas“ juda visiško chaoso link, teigia Vokietijos prekybos ir pramonės rūmų asociacijos (DIHK) pirmininkas Ericas Schweitzeris.

„Dabar jau visiškas chaosas. Tai reiškia, kad Jungtinė Karalystė juda chaotiško pasitraukimo iš ES link“, - JK parlamentarų sprendimą atmesti premjerės Theresos May siūlomą susitarimą komentavo E. Schweitzeris.

Pasak jo, bendrovės turi gerokai paspartinti savo pasiruošimą kietajam „Brexit“.

„Vos per kelias dienas „Brexit“ biurokratija gali sugriauti tiekimo grandines, kurių dalimi yra JK. Be to, Vokietijos įmonėms reikėtų pildyti dešimtis milijonų muitinės deklaracijų ir išleisti keletą milijardų eurų muitams kasmet“, - sakė E. Schweitzeris.

Europos autopramonės įmonių atstovai jau kurį laiką įspėja dėl „Brexito“ be susitarimo padarinių verslui. Prie jų neseniai prisijungė ir aeronautikos milžinas „Airbus“, Jungtinėje Karalystėje gaminantis sparnus savo orlaiviams.

Papildyta 19.30 val.

Prancūzijos prezidentūra penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Karalystės parlamentarams trečią kartą atmetus „Brexit“ susitarimą, „labai padidėjo tikimybė, kad bus išstota be sutarties“.

„Jungtinė Karalystė turi skubiai pateikti per artimiausias kelias dienas alternatyvų planą. Kitu atveju, tampa vis labiau tikėtina, kad Jungtinė Karalystė pasitrauks iš Europos Sąjungos be sutarties“, – sakoma Eliziejaus rūmų išplatintame pareiškime.

JK parlamentarai anksčiau penktadienį nepritarė premjerės Theresos May Briuselyje išsiderėtai sutarčiai 344 balsais prieš 286.

Papildyta 18.52 val.

„Bijau, kad procesas šiuose Rūmuose pasiekė ribą“, – pareiškė Th. May po balsavimo, pavadinusi jį „gilaus apgailestavimo (vertu) reikalu“.

„(Bendruomenių) Rūmų sprendimo padariniai yra niūrūs“, – perspėjo premjerė.



„Ši vyriausybė toliau sieks tvarkingo „Brexit“, kaip to reikalauja referendumo rezultatai“, – patikino ji.

Papildyta 18.50 val.

Th. May pasisiūlius atsistatydinti, prasidėjo neoficialios varžybos dėl jos Konservatorių partijos vadovo posto.

Tačiau premjerės atsistatydinimo sąlyga – parlamento pritarimas jos suderėtai „Brexit“ sutarčiai. Dėl jos ji gali pabandyti surengti dar vieną paskutinį balsavimą.

Kaip bebūtų, jos dienos jau suskaičiuotos.

Suorganizuoti dar vieną balsavimą dėl „Brexit“ sutarties parlamente būtų sudėtinga, nes Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow jau perspėjo, kad neleis premjerei vėl ir vėl pateikinėti balsavimui tą patį susitarimą.

Praėjusią savaitę Th. May su ES lyderiais susitarė, kad, parlamentui patvirtinus siūlomą „Brexit“ sutartį, Britanija turės išstoti iš ES gegužės 22 dieną.

Tačiau taip pat daugėja kalbančių, kad vienintelis kelias iš susidariusios aklavietės yra pirmalaikiai rinkimai.

Papildyta 17.48 val.

Jungtinės Karalystės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas penktadienį paragino premjerę Theresą May atsistatydinti po to, kai šalies parlamentas jau trečiąkart atmetė jos su Briuseliu suderintą „Brexit“ susitarimą.

„Jei Th. May negali to priimti, ji privalo atsistatydinti. Ir ne kažkada ateityje, o dabar pat, ir leisti šaliai rasti savo ateities sprendimą per visuotinius rinkimus“, – pareiškė J. Corbynas po balsavimo Bendruomenių Rūmuose.

Jis pažymėjo, jog įstatymų leidėjai aiškiai išreiškė savo nuomonę, kad susitarimą dėl „Brexit“ būtina pakeisti.

Anksčiau penktadienį JK parlamentarai 344 balsais prieš 286 nepritarė „Brexit“ susitarimui, atverdami kelią ilgam „Brexit“ proceso atidėjimui ar galbūt katastrofiškam išstojimui iš Bendrijos be jokios sutarties po dviejų savaičių.

Papildyta 17.23 val.

Europos Komisijos atstovė penktadienį perspėjo, kad dabar „tikėtinas scenarijus“ yra, kad Jungtinei Karalystei balandžio 12-ąją gali tekti palikti Europos Sąjungą neturint jokio susitarimo.

Reaguodama į JK parlamento, anksčiau penktadienį jau trečiąkart atmetusio „Brexit“ susitarimą, rezultatus, EK pareigūnė sakė, jog Briuselis yra „visiškai pasirengęs“ JK pasitraukimui iš Bendrijos be susitarimo.

Sutartis buvo atmesta 58 balsų persvara, skelbia BBC. Iš viso tai jau 17-as šios vyriausybės pralaimėjimas parlamente.

Th. May pažadėjo toliau kautis dėl „Brexit“ įgyvendinimo. Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas paragino premjerę šaukti išankstinius rinkimus.

JK įstatymų leidėjai pirmadienį planuoja surengti virtinę balsavimų dėl galimo naujo plano.

Konservatorius Robertas Bucklandas BBC teigė, kad „esame neištyrinėtuose vandenyse“. Parlamentaro nuomone, pasitraukimas be jokio susitarimo tapo labai realus.

Theresa May

Prieš balsavimą premjerė tvirtino, jog tai paskutinis šansas užtikrinti, kad JK paliks 27 šalių bendriją iki gegužės 22 dienos. Jos teigimu, jei būtų pritarta jos susitarimui, „Brexit“ būtų galima įvykdyti dar iki Europos Parlamento rinkimų.

Ji penktadienį paragino parlamentarus pritarti jos išsiderėtam susitarimui su Europos Sąjunga, nes tai esą yra „paskutinė galimybė garantuoti „Brexit“.

Jei per balsavimą įstatymų leidėjai parems jos susitarimą, bus galima išvengti „ilgo pratęsimo, dėl kurio „Brexit“ (...) bus atidėtas arba gali būti sunaikintas“, pareiškė premjerė.

Jeigu jos sutarčiai nebus pritarta, JK vėl panirs į nežinomybę. JK galėtų kreiptis į Briuselį dėl ilgo „Brexit“ pratęsimo ir tokiu atveju turėtų dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose. Tačiau ES lyderiai ne kartą sakė, kad su termino nukėlimu sutiktų tik tokiu atveju, jei JK iš esmės pergalvotų savo „Brexit“ strategiją, surengtų antrą referendumą arba pirmalaikius rinkimus. Todėl lieka neaišku, ar ilgalaikis „Brexit“ atidėjimas būtų patvirtintas Briuselyje. Tokiam scenarijui pritarti nelinkusi ir didelė dalis valdančiųjų konservatorių partijos. Valios ilgai atidėlioti „Brexit“ nėra abiejose Lamanšo pusėse.

Penktadienį nepatvirtinus sutarties itin realus taptų blogiausias „Brexit“ scenarijus – JK iškritimas iš bendrijos be jokios sutarties. Taip atsitiktų balandžio 12 dieną. Iki šio termino JK turi apsispręsti dėl išstojimo, arba pateikti savo kandidatus į EP rinkimus.

Premjerė, norėdama išgelbėti savo susitarimo variantą pažadėjo pasitraukti, jei parlamentarai nubalsuotu už susitarimą.

Dėl penktadienio balsavimo buvo kilęs nemažas sąmyšis, iki pat ketvirtadienio vakaro nebuvo aišku, ar jį apskritai bus galima surengti. JK parlamento pirmininkas Johnas Bercow prieš tai atmetė dar vieną balsavimą dėl Th. May sutarties teigdamas, kad parlamento taisyklės neleidžia keletą kartų balsuoti dėl to paties įstatymo projekto, jei jis jau buvo atmestas. Šiai taisyklei apeiti vyriausybė nutarė skelti „Brexit“ susitarimą į dvi dalis ir balsavimui pateikti tik pusę sutarties.

Šį trečiadienį JK parlamentas jau pabandė perimti „Brexit“ kontrolę į savo rankas. Buvo surengti 8 laisvi balsavimai siekiant išsiaiškinti, koks „Brexit“ variantas galėtų sulauktu parlamento daugumos palaikymo. Visi 8 pateikti siūlymai buvo atmesti.

Tuskas šaukia skubų pasitarimą

Po penktadienio balsavimo rezultato Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šaukia skubų europos Komisijos pasitarimą balandžio 10 dieną.

Dėl besitęsiančios nežinomybės ir itin realios grėsmės palikti ES be jokio susitarimo iškart po penktadienio balsavimo staigiai smuko svaro vertė.