Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss sekmadienį pareiškė, kad Londonas pristatys naujus sankcijų teisės aktus, kurie praplės sankcijų paketą taip, kad jas būtų galima pritaikyti „bet kuriai Kremliaus ir Rusijos režimą dominančiai įmonei“.

„Tai labai nerimą keliantis Londono pareiškimas ne tik mūsų įmonėms. Tai rodo, kad Londonas tapo nenuspėjamas, ir kelia rimtą susirūpinimą tarptautinėms finansų struktūroms“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis tai pavadino „atvira ataka prieš verslą“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas

„Iš esmės Didžiosios Britanijos kabinetas grasina, be kita ko, savo pačios stambiam verslui. Anglosaksai masiškai didina įtampą Europos žemyne“, – pareiškė jis.

D. Peskovas pridūrė, kad Maskva imsis „atsakomųjų priemonių“, jei bus nusitaikyta į Rusijos įmones. „Šios priemonės bus pagrįstos mūsų pačių interesais“, – sakė jis, bet daugiau detalių nepateikė.

Rusijos ir Vakarų santykiai yra blogiausi nuo šaltojo karo laikų. Maskva sutelkė prie Ukrainos sienos dešimtis tūkstančių karių. Tai sukėlė nuogąstavimų, kad ji planuoja invaziją, ir paskatino Vakarų aljansą svarstyti, kaip sustiprinti savo pajėgas. Didžioji Britanija ketina pasiūlyti NATO „didelį“ karių, ginklų, karo laivų ir lėktuvų dislokavimą Europoje, vėlų šeštadienio vakarą paskelbė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Nebus kur slėptis“

Jungtinė Karalystė, siekdama atgrasyti Maskvą nuo invazijos į Ukrainą, pristatys naujų sankcijų Rusijai projektą, apimsiantį daug daugiau ekonominių taikinių, sekmadienį sakė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Pasak jos, pagal projektą bus numatyta daugiau sankcijų įrankių, kad būtų galima taikytis į „bet kokią su Kremliaus interesais susijusią kompaniją ir režimą Rusijoje“.

„Putino oligarchams nebus kur slėptis“, – televizijai „Sky News“ sakė L. Truss.

„Paskelbsiu patobulintą įstatymą dėl sankcijų, kad galėtume taikytis į daugiau Rusijos interesų, tiesiogiai svarbių Kremliui. Šis įstatymo projektas... sudaro galimybes taikytis į daug įvairesnius taikinius“, – sakė ji.

Rusijos ir Vakarų santykiai yra žemiausiame taške nuo Šaltojo karo laikų, Maskvai prie Ukrainos sienų dislokavus dešimtis tūkstančių karių.

Jungtinė Karalystė, reaguodama į augantį „Rusijos priešiškumą“ Ukrainos atžvilgiu, rengiasi pasiūlyti NATO „didelį“ karių, ginklų, karo laivų ir lėktuvų dislokavimą Europoje, šeštadienį paskelbė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

L. Truss sekmadienį įspėjo, kad sąjungininkės Europoje privalo išlikti vieningos kalbant apie Maskvos atgrasymą ir teikti prioritetą „laisvės ir demokratijos gynimui“, o ne „artimiausiems finansiniams klausimams“.

Atrodo, kad Vokietija užima „daug griežtesnę“ poziciją dėl prieštaringai vertinamo dujotiekio „Nord Stream 2“, pažymėjo L. Truss.

„Negalime teikti pirmenybės trumpalaikiams ekonominiams interesams nepaisydami ilgalaikio laisvės ir demokratijos išlikimo Europoje. Mums visiems reikia priimti sunkų sprendimą“, – sakė ji.

Svarsto plėsti savo karių skaičių Rytų Europoje

Didėjant įtampai konflikte tarp Rusijos ir Ukrainos, Didžioji Britanija nori plėsti savo karių skaičių Rytų Europoje.

Ministras pirmininkas B. Johnsonas svarsto padvigubinti britų karių skaičių regione ir tiekti Estijai ginklų gynybai, šeštadienio vakarą pranešė britų vyriausybė.

Oficialias duomenimis, šiuo metu Estijoje dislokuota daugiau kaip 900 britų karių. Daugiau kaip 100 kareivių yra Ukrainoje, 150 – Lenkijoje.

„Jei prezidentas V. Putinas pasirinks kraujo praliejimo ir naikinimo kelią, tai bus tragedija Europai. Ukraina turi galėti laisvai pasirinkti savo ateitį“, – sakė B. Johnsonas. Jis esą davęs įsakymą kariuomenei pasirengti remti NATO sąjungininkes Europoje sausumoje, jūroje ir iš oro.

Briuselyje bus aptartos šio britų pasiūlymo detalės. B. Johnsonas, be to, vasario pradžioje ketina susitikti su NATO šalių lyderiais. Pirmadienį Užsienio reikalų ministerija Londone taip pat ketina paskelbti apie naujas sankcijas, kurios paveiktų Rusijos „strateginius ir finansinius interesus“.

Dėl rusų dalinių telkimo Ukrainos pasienyje Vakarai baiminasi, kad Maskva gali pulti kaimyninę šalį. Rusija tai neigia.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)