Konservatorių ministras tarp ES piliečių pasėjo nerimą: iš jo pasisakymų atrodo, kad tūkstančiai nuolatinio gyventojo statuso neturinčių žmonių po „Brexit“ gali būti deportuoti iš šalies, rašo independent.co.uk.

Valstybės saugumo ministras Brandonas Lewisas sakė, kad Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems Europos Sąjungos piliečiams gresia būti išsiųstiems namo, jeigu jiems iki 2020-ųjų pabaigos nepavyks kreiptis dėl nuolatinio gyventojo statuso.

„Jeigu iki to laiko ES piliečiai nebus užsiregistravę ir neturės pateisinamos priežasties, bus pritaikytos galiojančios imigracijos taisyklės“, – Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ sakė ministras.

Paklaustas, ar žmonės galės būti deportuoti nepaisant to, kad atitiks visas teisines sąlygas leidimui gyventi gauti, B. Lewisas atsakė: „Teoriškai – taip. Mes taikysime galiojančias taisykles“.

Didžiojoje Britanijoje gyvenantiems ES piliečiams atstovaujančios grupės jo komentarus įvertino kaip ženklą, kad ES piliečiai „susidurs su pilna priešiškos aplinkos jėga“ ir apkaltino vyriausybę laužant savo pažadą.

B. Lewisas vėliau sakė, kad jo pastebėjimai buvo „ištraukti iš konteksto“ ir teigė, jog vyriausybė suteiks laiko dėl pagrįstų priežasčių praleidusiems galutinį terminą.

Theresa May nuolat žadėjo, kad Didžiojoje Britanijoje gyvenantiems 3,2 milijono ES piliečių nėra pagrindo baimintis deportacijos.

Triukšmas kilo po to, kai buvo atskleisti nauji Vidaus reikalų ministerijos duomenys, rodantys, kad daugiau nei du milijonai ES piliečių pateikė paraiškas dėl pasilikimo Jungtinėje Karalystėje. Prašymų kiekis itin išaugo rugsėjį – tai siejama su baime dėl „Brexit“ be susitarimo.

ES piliečių grupės „The3million“ Maike Bohn atstovė spaudai sako: „Negalima taip elgtis su žmonėmis, jau nekalbant apie tai, kas buvo pažadėta“.

„Mes visiškai nežinome, kiek žmonių turės kreiptis – nėra patikimų duomenų dėl Jungtinėje Karalystėje gyvenančių Europos Sąjungos piliečių skaičiaus, o nauja ES piliečių apgyvendinimo sistema niekuomet nebus šimtu procentų sėkminga“.

Vokietijos pilietybę turinti M. Bohn pridūrė: „Griežtą galutinį terminą praleidę žmonės susidurs su pilna priešiškos aplinkos jėga“.

Vidaus reikalų komiteto pirmininkės Yvette Cooper teigimu, „nežmoniška“, kad žmonės, turintys teisę būti Jungtinėje Karalystėje, vos po 14 mėnesių gali susidurti su deportacija.

„Turint omenyje, kad kol kas buvo daug problemų dėl apgyvendinimo schemos veikimo, reikia numatyti, jog atsiras žmonių, kuriems nepavyks kreiptis iki numatyto galutinio termino“, – sakė Y. Cooper.