B. Johnsonas JK Bendruomenių Rūmuose turi išaiškinti savo paskutinės minutės planą, kuriame yra didelių pakeitimų dėl prekybos reguliavimo tarp Airijos ir Šiaurės Airijos po „Brexit“.

Nauji pasiūlymai sukasi apie atviros sienos tarp JK provincijos Šiaurės Airijos ir Europos Sąjungos narės Airijos išlaikymą – svarbų klausimą, trukdantį pasiekti „Brexit“ susitarimą. JK siūlo tai padaryti išlaikant Šiaurės Airiją glaudžiai susietą su ES prekybos taisyklėmis, galbūt – ilgam laikotarpiui.

Europos Sąjungos lyderiai nevienareikšmiškai įvertino B. Johnsono planą ir atrodo, kad juo nepatenkinami bloko reikalavimai dėl atviros sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos.

Europos Parlamento „Brexit“ koordinatorius Guy Verhofstadtas sakė, kad planas nesuteikia Airijai pakankamų garantijų.

„Beveik visų [Europos Parlamento] „Brexit“ iniciatyvinės grupės narių pirmieji vertinimai nebuvo teigiami”, – sakė jis ir pridūrė, kad grupė savo prieštaravimus suformuluos ketvirtadienį.

B. Johnsonas savo pasiūlymą pateikė kaip kompromisą. Vietoje muitinės tikrinimų JK siūlo įkurti „visą Airijos salą apimančią reguliavimo zoną“. Be to, naujoji tvarka būtų taikoma „visoms prekėms“, o ne vien žemės ūkio ir maisto produktams, kaip buvo minėta ankstesniuose šio plano juodraščiuose.

Įvedus reguliavimo zoną Šiaurės Airija laikinai laikytųsi ES standartų ir taisyklių, todėl patikrinimų nereikėtų.

Pagal šią tvarką, į Šiaurės Airiją iš pagrindinės Britanijos teritorijos gabenami žemės ūkio produktai būtų tikrinami, „kaip numato ES įstatymai“.

JK pasiūlyme tokio statuso laiko limitas nenurodomas, bet sakoma, kad jį kas ketverius metus turėtų pratęsti Šiaurės Airijos parlamentas. Šio parlamento darbas jau daugiau kaip dveji metai yra sustabdytas dėl ginčo tarp pagrindinių junionistų ir nacionalistų partijų.

Pagal B. Johnsono planą vietoje muitinės tikrinimų pasienyje, kurie būtų pradėti vykdyti 2021 metais pasibaigus „Brexit“ pereinamajam laikotarpiui, „apie prekių judėjimą tarp Šiaurės Airijos ir Airijos bus pranešama naudojant deklaravimą“. Tuo metu realūs tikrinimai būtų vykdomi prekiautojų įmonėse arba specialiai paskirtose vietose, o ne prie Airijos sienos su Šiaurės Airija.

B. Johnsonas tvirtina, kad JK spalio 31 dieną išstos iš ES su sutartimi ar be jos, bet parlamentas yra priėmęs įstatymą, pagal kurį jis turi siekti „Brexit“ atidėjimo, jei susitarimas nebus pasiektas.

B. Johnsono padėtis yra silpna, nes parlamente jis neturi darbinės daugumos.