Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) darbuotojai valdžios atstovams pažėrė kritikos – gydytojams, slaugytojams ir kitiems sveikatos priežiūros darbuotojams stinga medicininių kaukių, pirštinių ir kitokios asmeninės apsaugos įrangos.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas penktadienį sakė, kad apsaugos priemonių pakanka, tačiau reikia titaniškų logistikos darbuotojų pastangų, kad priemonės kuo greičiau pasiektų fronto linijoje dirbančius medikus. Jo teigimu, kol kas spėta išdalinti 761 milijoną apsaugos priemonių. „Reikia įgyvendinti dar daug darbų, kad užtikrintume, jog priemones gaus kiekvienas žmogus, kuriam jų būtinai reikia“, – BBC radijui sakė M. Hancockas.

Gydytojams atstovaujanti Britų medicinos asociacija (BMA) informavo, kad Londone ir Jorkšyro grafystėje Šiaurės Anglijoje sukauptų apsaugos priemonių atsargos yra nepakankamos. Medikai yra priversti daryti itin skaudžius sprendimus, o apsisprendę COVID-19 pacientus gydyti be atitinkamos apsaugos jie rizikuoja savo pačių gerove.

„Absurdiška, kad tinkamos apsaugos negauna būtent tie žmonės, kurie yra mokomi kovoti su šia liga“, – sakė BMA tarybos narys Chaandas Nagpaulas.

JK ligoninėse nuo COVID-19 mirė 9 000 žmonių. 19 iš jų – NHS darbuotojai, iš kurių 11 yra gydytojai. M. Hancockas tvirtino, kad nėra jokios žinomos sąsajos tarp apsaugos priemonių trūkumo ir šių mirties atvejų.

Ch. Nagpaulas savo ruožtu teigė: „Neaišku, ar apsaugos priemonių trūkumas yra tiesiogiai susijęs su užregistruotais medikų mirties atvejais, tačiau žinome, kad Italijos ligoninėse medikai neužsikrečia, nes jų asmeninės apsaugos priemonės yra kokybiškos ir jų pakanka.“

Kiek anksčiau šį mėnesį BMA tyrimo rezultatai parodė, kad apie medicininių kaukių trūkumą pranešė daugiau nei pusė visų gydytojų, kai kurie jų kaukių iš viso nebeturėjo.

M. Hancockas pabrėžė, kad apsaugos priemonių atsargas reikia taupyti, jų esą negalima eikvoti nebūtinais atvejais. Sveikatos sekretorius taip pat paragino JK įmones prisidėti prie medicininių išteklių gamybos.