Susitarimas, sustiprinsiantis abiejų valstybių politinį, prekybinį ir strateginį bendradarbiavimą, buvo pasirašytas Dauningo gatvėje, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio dviejų dienų vizito šalyje metu.

JK yra didžiausia Ukrainos rėmėja“, – tviteryje po susitikimo su V. Zelenskiu parašė B. Johnsonas.

„Ar tai būtų mūsų parama gynybai, stabilizavimo pastangos, humanitarinė pagalba ar artimas bendradarbiavimas politiniais klausimais, mūsų siunčiama žinutė aiški – esame visiškai įsipareigoję palaikyti Ukrainos suverenitetą ir teritorinį integralumą“, – sakė jis.

Premjero biuras sakė, kad abu lyderiai aptarė daugybę klausimų, įskaitant „bendradarbiavimo svarbą kovojant su piktybine Rusijos įtaka Ukrainoje ir platesniame regione“.

B. Johnsonas ir V. Zelenskis taip pat pareiškė „bendrą susirūpinimą“ dėl padėties Baltarusijoje, kur tęsiasi protestai prieš Maskvos remiamą šalies lyderį Aliaksandrą Lukašenką.

Į naują dvišalį susitarimą taip pat įtraukiamas išsamus lengvatinės laisvosios prekybos susitarimas, apimantis prekes, paslaugas, muitus ir kvotas, teigė Dauningo gatvė.

Jame taip pat aptariami įsipareigojimai bendradarbiauti gynybos, saugumo, klimato kaitos ir žmogaus teisių srityse bei taikiame konfliktų sprendime.

Prieš pranešdamas apie susitarimą, Londonas sakė esantis „tvirtas Ukrainos apsisprendimo teisės gynėjas“.