Šis sprendimas priimtas Londonui peržiūrint ginklų pardavimą savo NATO sąjungininkei.

„Ginklų, kurie galėtų būti panaudoti šioje operacijoje, eksportas į Turkiją sustabdytas ir bus peržiūrėtas“, – sakoma užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo pareiškime parlamentui.

„Kol vykdysime peržiūrą, nebus išduodama jokių licencijų eksportuoti į Turkiją prekes, kurios galėtų būti panaudotos per karines operacijas Sirijoje

Praėjusią savaitę Ankaros pradėtas puolimas prieš kurdų pajėgas sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo. D. Raabas sakė, kad ši operacija „smarkiai pakenkė saugumui ir stabilumui regione“.

„Ne tokių veiksmų tikimės iš sąjungininko, tai neatsakinga, kontrproduktyvu, tai naudinga Rusijai ir [Sirijos prezidento Basharo al] Assado režimui“, – sakė užsienio reikalų sekretorius.

Kiek anksčiau analogiškų priemonių Turkijos atžvilgiu ėmėsi kelios svarbios NATO sąjungininkės, tarp jų Vokietija – viena pagrindinių Turkijos ginklų tiekėjų – ir Prancūzija.

Tuo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį įspėjo Turkiją, kad jos laukia sankcijos už karinius veiksmus Sirijoje. Tačiau jis taip pat ledo suprasti, kad Vašingtonas nesivels į jokį ginkluotą konfliktą su Ankara.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo ruožtu pareiškė, kad Vakarų valstybių grasinimai sankcijomis ir ginklų embargais nesustabdys puolimo Sirijoje.

„Visi, kas mano, jog gali tokiais grasinimais priversti Turkiją pasukti atgal, smarkiai klysta“, – sakė jis sekmadienį televizijos transliuotoje kalboje.