Šie J.Fischerio žodžiai, nuskambėję per ambasadorių konferenciją Berlyne, buvo atsakas į JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) kalbą, kurioje amerikiečių lyderis paragino Jungtinės Tautas išspręsti nesutarimus dėl Irako ir paprašė karinės bei finansinės jų paramos.

Sekmadienio vakarą per televiziją buvo parodytas G.W.Busho kreipimasis, kuriame jis sakė, jog Vašingtonas ragina JT Saugumo tarybą priimti naują rezoliuciją, "numatančią tarptautinių pajėgų, kurioms vadovautų Amerika, suformavimą Irake".

J.Fischeris pareiškė, kad "taika Irake yra mūsų bendras tikslas", tačiau vertėtų užduoti klausimą: "ar einame teisingu keliu".

Vokietija kategoriškai priešinosi JAV vadovaujamam karui Irake, kuris buvo pradėtas be JT rezoliucijos, o dabar deda visas pastangas, kad Jungtinėms Tautoms būtų skirtas pagrindinis vaidmuo atstatant karo suniokotą šalį.

Kiek anksčiau per eilinę vyriausybės spaudos konferenciją J.Fischerio atstovas spaudai pareiškė, kad Berlynas svarsto kelis dalyvavimo Irako atstatyme "humanitarinės pagalbos pagrindais" variantus, tačiau atmetė bet kokią Vokietijos dalyvavimo tarptautinėse pajėgose galimybę.