Apsupę mečetę, jauni demonstrantai svaidė akmenis į policininkus.

Į kompleksą įžengusios gausios policininkų pajėgos atsakė panaudodamos kurtinamąsias granatas.

Policija sakė, kad išvalė įėjimą į mečetę nuo nuolaužų ir uždarė jos duris, palikdama viduje tuos, kurie svaidė akmenis, petardas ir kitokius daiktus į saugumo pajėgų narius.

Jordanijos organizacija „Waqf “, kuri administruoja šią šventovę, pranešė, kad policijos pareigūnai įėjo giliai į mečetės vidų ir padarė jai žalos.

Jungtinės Tautos ir Jungtinės Valstijos ragina susirėmimuose dalyvaujančias šalis pademonstruoti susilaikymą. Jordanija, kurios kaip Al Aksos mečetės komplekso ir kitų musulmonų šventų vietų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje prižiūrėtojos, statusas yra įtvirtintas 1994 metų taikos sutartimi tarp abiejų valstybių, perspėjo, kad šalių santykiai pasiekė kritinę ribą.

Protestuotojai baiminasi, kad Izraelis siekia pakeisti komplekso taisykles, pagal kurias žydams čia leidžiama lankytis, bet ne melstis. Nors ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu tikina, kad dabartinė tvarka bus išsaugota.

Minimas kompleksas yra šventas ir judėjams, ir musulmonams. Musulmonai jį vadina Haram al Šarifu, Kilniausiąja šventove, esančia toje vietoje, iš kurios, kaip jie tiki, islamo pranašas Muhammadas pakilo į dangų. Žydams tai yra Šventyklos kalnas, nes kažkada čia stovėjo judėjų šventyklos.

Ši vieta yra trečia pagal svarbą islamo ir švenčiausia judaizmo religijoje.

Pasak Izraelio policijos, jaunuoliai šią naktį ir ankstesnes dvi dienas buvo užsibarikadavę mečetėje, neleisdami žydams lankytis komplekse.

„Waqf “ atstovas Firasas al Dibsas sakė, kad „policijos pareigūnai šturmavo Al Aksos mečetę ir įėjo į jos vidų“ iki pat minbaro, imamo sakyklos. Policija šaudė guminėmis kulkomis ir sprogdino kurtinamąsias granatas, nuo kurių kilo liepsnos, sakė jis.

Susirėmimai vyksta žydams švenčiant savo Naujuosius metus, arba Roš Hašaną, kuris prasidėjo sekmadienio vakarą ir baigsis antradienį vakare.