Smurtas šventovės teritorijoje prasiveržė pirmąkart nuo musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžios.

Pasak Izraelio policijos, „dešimtys kaukėtų vyrų“ žygiavo į kompleksą sprogdindami pirotechnikos priemones, o paskui minios svaidė akmenis Raudų sienos – švenčiausios judėjų vietos – link.

Liudininkai pasakojo, kad palestiniečiai mėtė akmenis į izraeliečių saugumo pajėgas ir kad šios atsakė guminėmis kulkomis bei kurtinamosiomis granatomis.

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio duomenimis, 117 sužeistųjų buvo hospitalizuoti, o „dešimtims kitų sužeistųjų“ buvo suteikta pagalba vietoje. Izraelio policija pranešė, kad nukentėjo mažiausiai trys pareigūnai.

Per susirėmimus buvo sulaikyta apie 400 asmenų, informavo nevyriausybinė organizacija „Palestiniečių kalinių klubas“.

Naujausi susirėmimai įvyko po trijų kruvino smurto Izraelyje ir okupuotame Vakarų Krante savaičių. Smurtas suintensyvėjo per Ramadaną ir prieš penktadienį prasidedančią Paschą – vieną didžiausių žydų švenčių. Tuo pačiu laikotarpiu bus švenčiamos ir krikščionių Velykos.

Al Aksos mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu, nes čia stovėjo biblinės judėjų maldos namai.

Pernai per musulmonų pasninko mėnesį Jeruzalėje įsiplieskęs smurtas, įskaitant susirėmimus tarp Izraelio pajėgų ir Al Aksoje susirinkusių palestiniečių, peraugo į 11 dienų trukusį niokojantį konfliktą tarp žydų valstybės ir Gazos Ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas penktadienį kilusias riaušes pavadino „nepriimtinomis“.

„Paschos, Ramadano ir Velykų sutapimas simbolizuoja tai, kas mus sieja. Negalime leisti, kad kas nors paverstų šias šventas dienas neapykantos, kurstymo ir smurto platforma“, – sakė ministras.

JT Artimųjų Rytų taikos pasiuntinys Toras Venneslandas savo ruožtu paragino „abiejų pusių valdžios institucijas nedelsiant deeskaluoti padėtį ir užkirsti kelią bet kokioms tolesnėms radikalių veikėjų provokacijoms“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją