Policija šaudė guminėmis kulkomis ir sprogdino garsines granatas, vaikydama protestuotojus Šuafato pabėgėlių stovykloje, o riaušininkai saugumo pajėgas apmėtė akmenimis. Palestiniečiai išsisklaidė, kai malšinti neramumų buvo pasiųsti kariai.

Panašūs susirėmimai taip pat vyko kitose Rytų Jeruzalės vietose. 

Policija nurodė pasiuntusi į Šventojo miesto gatves 3 tūkst. pareigūnų. 

Kelias pastarąsias savaites mieste tvyrojusią įtampą pirmadienį dar labiau padidino vienos istorinės sinagogos pakartotinis atidarymas Jeruzalės senamiestyje.

Izraelio vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė planuojanti pastatyti naujų namų žydų naujakuriams Rytų Jeruzalėje, kur gyvena daugiausiai arabai. 

Šis sprendimas smarkiai supykdė palestiniečius, taip pat Jungtinių Valstijų administraciją, kuri tuo metu į Artimuosius Rytus buvo pasiuntusi viceprezidentą Joe Bideną.

Šis aukštas Vašingtono atstovas turėjo paskatinti netiesiogines žydų valstybės ir palestiniečių taikos derybas.

Izraelio sprendimas atidaryti istorinę sinagogą Jeruzalėje supykdė palestiniečius

Izraelis pirmadienį iš naujo atidarė istorinę Hurvos sinagogą Jeruzalės senamiestyje, kuri prieš 62 metus buvo sugriauta per karą su Jordanija, o vyriausybė šį žingsnį vadino religinės tolerancijos simboliu.

Tačiau šį sinagoga buvo atidaryta Šventajame mieste smarkiai padidėjus politinei ir religinei įtampai, kai po susirėmimų su palestiniečiais į Jeruzalės gatves buvo pasiųsti tūkstančiai policininkų.

Palestiniečių sekuliarusis judėjimas "Fatah" ir su juo smarkiai nesutariantis islamistinis judėjimas "Hamas" šįkart vieningai pasmerkė šį Izraelio žingsnį.

Tremtyje gyvenantis "Hamas" politinis lyderis Khaledas Meshaalas sprendimą atidaryti sinagogą vadino istorijos falsifikavimu, taip pat perspėjo, kad tai gali sukelti "sprogimą" Artimuosiuose Rytuose.

"Hamas" antradienį taip pat paskelbė "įniršio ir nerimo dieną" bei paragino arabus bei kitus musulmonus "ateiti į pagalbą Jeruzalei ir Al Aksos (mečetei)".

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso vadovaujamo "Fatah" įgaliotinis Jeruzalės reikalams Hatemas Abdel Qaderas pareiškė: "Tai ne vien sinagoga... Ši sinagoga taps įžanga į smurtą, ekstremizmą ir religinį fanatizmą. Tai neapsiribos žydais ekstremistais - taip pat bus įtraukti Izraelio vyriausybės nariai".

Tačiau per Hurvos šventovės atidarymo ceremoniją parodytame asmeniškai negalėjusio dalyvauti Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vaizdo pranešime sakoma, kad ši sinagoga neša taikaus sugyvenimo žinią.

"Leidžiame išpažįstantiems kitus tikėjimus išsaugoti savo maldos vietas. Mes išdidžiai saugome savo paveldą, tačiau tuo pačiu metu suteikiame kitiems tikėjimo laisvę", - pabrėžė jis.

Sinagoga šioje vietoje buvo pastatyta 1694 metais, bet po 21 metų ją nurodė sugriauti Osmanų imperijos pareigūnai, tuo metu kontroliavę Jeruzalę.

Sinagogos vietoje ilgą laiką nebuvo jokių statinių, todėl ji buvo pavadinta Hurva (hebrajų kalba - griuvėsiai). Ši judėjų šventovė buvo atstatyta 1864 metais ir tapo vienu iš svarbiausių žydų bendruomenės centrų Šventojoje žemėje.

Sinagoga buvo susprogdinta 1948 metais, kai Jeruzalės senamiestį užėmė Jordanijos pajėgos, kovojusios su neseniai susikūrusia Izraelio valstybe.

Izraelio vyriausybės finansuotas Hurvos sinagogos atstatymas kainavo apie 20 mln. JAV dolerių (daugiau nei 50 mln. litų).

Atstatytos šventyklos atidarymo ceremonijoje dalyvavo parlamento pirmininkas Reuvenas Rivlinas, ministrai ir aukšti Izraelio rabinai.

Pirmadienį, kai vyko ši ceremonija, Izraelis taip pat paskelbė draudimą vyrams iki 50 metų ir ne musulmonams įžengti į Al Aksos mečetės, esančios šalia Hurvos sinagogos, kompleksą. Šis sprendimas buvo priimtas po keturias dienas vykusių policijos susirėmimų su palestiniečiais to mečetės teritorijoje ir aplink ją.

Gazos Ruožą kontroliuojančio "Hamas" lyderis Kh.Meshaalas pasmerkė šią ceremoniją.

"Perspėjame dėl priešų sionistų sprendimo atstatyti ir pašventinti Hurvos sinagogą. Tai reiškia Al Aksos mečetės ir šventovės pastato sunaikinimą", - sakė Sirijoje gyvenantis islamistų lyderis.

Jeruzalės senamiestyje esanti Al Aksos mečetė ir atstatyta Hurvos sinagoga yra maždaug už 700 metrų viena nuo kitos.

Al Aksos kompleksą išpažįstantys islamą laiko trečia švenčiausia vieta po Mekos ir Medinos Saudo Arabijoje. Ji taip pat yra judaizmo švenčiausia vieta, nes ši mečetė yra pastatyta toje pat vietoje, kur kadaise stovėjo Jeruzalės antroji šventykla, sugriauta romėnų 70 mūsų eros metais.