Salahas ir Medyenas Salehai sulaukė sukilėlių Aukščiausiosios politinės tarybos vadovo Mehdi Mushato malonės ir buvo paleisti, pranešė sukilėlių kontroliuojama naujienų agentūra SABA.

Daugiau informacijos pranešime nepateikiama.

Remiantis virtine velioniui prezidentui artimų politinių šaltinių, tarpininkaujant dėl jų paleidimo svarbų vaidmenį atliko Omanas, išlaikęs neutralią poziciją Jemeno kare. Eksprezidento sūnūs buvo paleisti su sąlyga, kad pasitrauks iš Jemeno politinio gyvenimo.

Nors A. A. Saleho partija Visuotinis liaudies kongresas neteko savo įtakos per Irano palaikomų husių sukilėlių ir Saudo Arabijos vadovaujamo provyriausybinio aljanso karą, tačiau ši partija tebėra naudinga didesnio populiarumo siekiančių Jemeno politikų sąjungininkė.

Salahas ir Medyenas Salehai trečiadienį buvo atvežti į Sanos tarptautinį oro uostą, iš kurio turėtų išskristi į Jordaniją JT užsakytu skrydžiu, nurodė šaltinis oro uoste.

Sukilėlių kontroliuojamas Sanos oro uostas jau daug metų yra uždarytas. Jemeno oro erdvę kontroliuoja Saudo Arabija ir jos provyriausybinės koalicijos sąjungininkės.

Praėjusių metų pabaigoje A. A. Salehas nutraukė aljansą su Irano palaikomais husių sukilėliais, su kuriais bendrai valdė sostinę trejus metus, ir pradėjo derybas su kaimynine Saudo Arabija dėl Jemeną paralyžiavusios blokados panaikinimo. Sostinėje prasidėjo ginkluoti susirėmimai ir 2017 metų gruodį į sukilėlių rankas pakliuvęs eksprezidentas buvo nužudytas.

Manoma, kad A. A. Saleho gimines, tarp jų vieną iš jo sūnėnų, sukilėliai laiko nelaisvėje iki šiol.

2014 metų rugsėjį husiai užėmė Saną, o vėliau per kelis mėnesius perėmė didelės šalies teritorijos kontrolę. Reaguodamos regiono šalys suformavo Saudo Arabijos vadovaujamą koaliciją.

Saudo Arabijos karinė koalicija, kuri remia tarptautiniu mastu pripažįstamą Jemeno vyriausybę, su Irano remiamais husių sukilėliais kariauja nuo 2015 metų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per šį karą žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Tačiau tikrasis žuvusiųjų skaičius turėtų būti gerokai didesnis, sako teisių gynėjai.