„Dėkui Dievui, oro uostas buvo visiškai išvalytas ir dabar yra kontroliuojamas (vyriausybės pajėgų)“, – oficialios JAE naujienų agentūros WAM paskelbtame vaizdo įraše sakė koalicijos pajėgų vadas Abdul Salaamas al Shehi.

Irano palaikomi husiai 2014-aisiais užėmė Jemeno sostinę Saną ir Chudaidą, o kitais metais Saudo Arabija kartu su sąjungininkais pradėjo savo intervenciją.

Koalicijos remiamos provyriausybinės pajėgos, siekdamos atkovoti iš husių Chudaidą, prieš savaitę surengė didžiausią per pastaruosius trejus metus puolimą prieš uostamiestį.

Oro uostas nenaudojamas pagal paskirtį, tačiau jame buvo įsikūrusi didžiulė sukilėlių bazė.

Oro uostas yra 8 km atstumu į pietus nuo Chudaidos uosto, kur atgabenama trys ketvirtadaliai viso Jemeno importo ir gyvybiškai svarbių prekių, skirstomų 22 mln. nuo humanitarinės pagalbos priklausomų žmonių.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Jemene Martinas Griffithsas surengė sukilėlių kontroliuojamose sostinėje Sanoje keturias dienas trukusias derybas, mėgindamas užkirsti kelią kautynėms dėl miesto, bet antradienį išskrido atgal, taip ir nepranešęs apie kokią nors pažangą.

2015-aisiais prasidėjęs karas dėl arabų pasaulio skurdžiausios šalies kontrolės pareikalavo apie 10 tūkst. žmonių gyvybių ir sukėlė, anot Jungtinių Tautų, didžiausią pasaulyje dabartinę humanitarinę krizę.

JT duomenimis, apie 22 mln. jemeniečių šiuo metu reikalinga pagalba, o dar 8,4 mln. gyventojų gresia badas.