Naujausia tragedija skurdžiausioje Arabijos pusiasalio šalyje įvyko likus kelioms dienoms iki Id al Fitro – musulmonų šventės, kuri visame pasaulyje švenčiama puotomis, minint pasninko mėnesio Ramadano pabaigą.

Šimtai žmonių skurdo kamuojamoje šalyje susirinko prie sostinės Sanos mokyklos, kad gautų 5 000 Jemeno rialų (apie 8 JAV dolerių) išmokas grynaisiais.

Per spūstį sostinės Bab al Jemeno rajone žuvo mažiausiai 85 žmonės ir daugiau kaip 322 buvo sužeisti, sakė hučių saugumo pareigūnas. „Tarp žuvusiųjų yra moterų ir vaikų“, – sakė jis AFP su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgaliotas kalbėti su žiniasklaida. Antras, sveikatos apsaugos pareigūnas, patvirtino aukų skaičių.

Hučių valdoma Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad žuvusieji ir sužeistieji išgabenti į ligonines, o du verslininkai, atsakingi už šios labdaros akcijos organizavimą, buvo sulaikyti, pradėtas tyrimas.

Visuotinis skurdas

Daugiau nei aštuonerius metus Jemene vykstantis pilietinis karas sukėlė, pasak Jungtinių Tautų, vieną didžiausių humanitarinių tragedijų pasaulyje.

Konfliktas prasidėjo 2014 metais, kai Irano remiami hučių sukilėliai užėmė Saną, o kitais metais Saudo Arabijos vadovaujama koalicija įsikišo, kad paremtų tarptautiniu mastu pripažįstamą vyriausybę.

Pernai JT tarpininkaujant paskelbus šešių mėnesių paliaubas, kovos gerokai nurimo net ir po to, kai spalio mėnesį baigėsi jų terminas.

Tačiau, JT duomenimis, daugiau kaip du trečdaliai gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, įskaitant vyriausybės darbuotojus hučių kontroliuojamose teritorijose, kuriems metų metais nemokamas atlyginimas.

JT teigimu, šiemet humanitarinės pagalbos reikia daugiau kaip 21,7 mln. žmonių – dviem trečdaliams šalies gyventojų.

Praėjusį savaitgalį šalies kariaujančios pusės apsikeitė dideliu skaičiumi belaisvių ir išlaisvino beveik 900 sulaikytųjų. Pirmadienį iš Saudo Arabijos į Jemeną išskraidinta dar daugiau kaip 100 karo belaisvių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją