„Daugiau nei 7 070 žmonių žuvo ir daugiau nei 36 818 sužeista“ iki spalio 25 dienos, sakoma PSO pranešime.

Dar 21 milijonas gyventojų laukia skubios medicininės pagalbos, nurodė JT sveikatos agentūra.

Sukilėlių užimtos Sanos oro uoste JT specialusis pasiuntinys Ismailas Ould Cheikhas Ahmedas (Ismailas Uld Šeichas Ahmedas) žurnalistams sakė, kad tokia padėtis ilgiau tęstis nebegali.

„Žmonės miršta... byra infrastruktūra... ir ekonomika atsidūrė ant bedugnės krašto“, – sakė jis.

Irano remiamų husių sukilėlių ir Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos palaikomų vyriausybės pajėgų susirėmimai vyksta nuo 2015 metų kovo mėnesio.

JT pasiuntinys paragino Jemeno oro erdvę kontroliuojančią koaliciją įleisti komercinius lėktuvus į Sanos tarptautinį oro uostą ir iš jo, siekiant evakuoti sužeistuosius.

Tuo metu koalicija baiminasi, kad sukilėliai gali pasinaudoti oro uostu, kurį visiškai kontroliuoja, savo apsiginklavimui.

Pastarosiomis savaitėmis tarptautinės organizacijos taip pat perspėjo dėl plintančių ligų ir vis prastėjančios gyventojų mitybos.

Remiantis PSO, dėl konflikto iš savo namų buvo priversti pasitraukti 2,1 mln. Jemeno gyventojų, bet jie liko savo šalyje.

Visoje šalyje uždaryta arba apribojo veiklą daugiau nei pusė visų sveikatos apsaugos įstaigų, kurioms „kritiškai trūksta“ gydytojų, nurodoma pranešime.

I.Ould Cheikhas Ahmedas perspėjo dėl „labai pavojingos“ padėties, šalyje užregistravus 2 241 įtariamą choleros atvejį.

JT patvirtino 71 choleros atvejį. Šia liga užsikrečiama vartojant užterštą geriamąjį vandenį. Vienas šios ligos simptomų – ūmus viduriavimas.

JT pasiuntinio pastangos įtikinti kovojančias šalis paskelbti paliaubas ir atnaujinti taikos derybas žlugo.

I.Ould Cheikhas Ahmedas paragino šalis „padaryti tam tikrų nuolaidų“ ir gynė praėjusį mėnesį jo pristatytą taikos kelio gairių planą.

Nuo ketvirtadienio savo pasiūlymą su sukilėliais nagrinėjantis derybų tarpininkas išvyko į Rijadą susitikti su prezidentu Abedrabbu Mansouru Hadi (Abdrabu Mansuru Hadi).