Veikia teroristų mokymo bazės

Įtempta vidaus padėtis ir teroristų veikla Jemene seniai niekam nėra paslaptis. Tačiau iki pastarojo meto pasaulio žiniasklaidos dėmesys dažniausiai aplenkdavo Jemeną, nes kur kas didesnis galvos skausmas Vakarams buvo įvykiai Afganistane, Somalyje, Pakistane ar Irake. Dėl padėties Jemene itin susirūpinta po nesėkmingo bandymo per Kalėdas susprogdinti keleivinį lėktuvą, skrendantį iš Olandijos į JAV. Teroro aktą bandė įvykdyti 23 metų Nigerijos pilietis Umaras Farukas Abdul Mutalabas, tačiau jis patyrė rimtų nudegimų ir buvo sulaikytas. Apklausos metu teroristas prisipažino, jog išpuoliui rengėsi „Al Kaidos“ mokymo stovykloje Jemeno teritorijoje. „Jemene tokioms atakoms prieš vakariečių lėktuvus rengiasi daugybė tokių žmonių kaip aš“,– cituoja teroristą Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sun“.

Anot dienraščio, Umaras Farukas Abdul Mutalabas studijavo inžineriją viename Londono koledžų, vėliau trumpai mokėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir išvyko į Jemeną „gilinti islamo žinių“. Per keturis mėnesius teroristas buvo parengtas (laimei, nepakankamai) ir išsiųstas vykdyti teroro akto į Vakarus. „The Sun“, remdamasis šaltiniais Didžiosios Britanijos saugumo struktūrose, tvirtina, kad Jemene šiuo metu veikia 4–5 teroristų mokymo stovyklos, kuriose dažniausiai išpuoliams rengiami Pakistano ir Somalio piliečiai.

Skurdas ir separatizmas

Teiginius, kad Jemene veikia tarptautiniai teroristai, britų radijui BBC patvirtino ir šios šalies užsienio reikalų ministras Abu Bakras al Kirbis: „Jemeno teritorijoje šiuo metu yra nuo 200 iki 300 „Al Kaidos“ smogikų. Mes kovojame ir kovosime su teroristais, tačiau mums nepakanka lėšų, parengtų karių, ginkluotės ir technikos, ypač sraigtasparnių“, – guodėsi Jemeno atstovas. Jo prašymai buvo išgirsti – JAV pažadėjo per artimiausius pusantrų metų skirti Jemeno ginkluotosioms pajėgoms 70 milijonų dolerių paramą, atsiųsti instruktorius ir dalytis su Jemeno saugumo tarnybomis žvalgybos informacija.

Jemenas neatsitiktinai tapo patrauklia šalimi tarptautiniams teroristams. Tai skurdi valstybė (iš arabų kraštų Jemenui nusileidžia tik Sudanas ir Mauritanija). Nedarbas, oficialiais duomenimis, čia siekia 40 procentų, o gyventojų skaičius auga labai sparčiai. Šalies vyriausybė kontroliuoja tik didmiesčius, o provincijose reali valdžia priklauso gentiniams klanams. Jemene nereti užsieniečių pagrobimai, ginklą turi kone kiekvienas suaugęs vyras. Šalies šiaurėje vyksta šiitų sukilimas, pietryčiuose veikia separatistų grupuotės, o Adeno įlankoje, skiriančioje Jemeną nuo Somalio, siaučia piratai.

Niūrios prognozės

„JAV ir jų sąjungininkėms teks imtis labai lanksčios strategijos sprendžiant itin sunkias ekonomines, politines ir socialines problemas, nuo kurių kenčia Jemenas. Padėtis šioje šalyje labai nestabili, ji ritasi subyrėjimo link. Jemeno vyriausybė nekontroliuoja beveik nieko, išskyrus sostinę Saną. Greitai šalyje išseks naftos (svarbiausios eksporto prekės) resursai, pradės stigti vandens. Jei šių problemų nepavyks išspręsti, apie pergalę prieš „Al Kaidą“ neverta net ir kalbėti“, – niūriomis prognozėmis dalijasi JAV dienraštis „The New York Times“.

„Jemenas tapo globalios grėsmės židiniu. Jį būtina neutralizuoti bendromis pastangomis“, – šią savaitę pareiškė JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton. Anot jos, iš Afganistano ir Pakistano pamažu išstumiami „Al Kaidos“ smogikai būtent nestabiliame Jemene, taip pat Somalyje randa saugų prieglobstį.

Taigi Vakarų pasaulis turi dar vieną labai rimtą galvos skausmą. Koks galimas tolesnis įvykių scenarijus? Veikiausiai Barako Obamos administracija nesiims tiesioginių karinių veiksmų Jemeno teritorijoje – pernelyg daug rūpesčių kituose kovos su radikaliaisiais islamistais frontuose.

Labiausiai tikėtina, kad bus veikiama pagal „Filipinų scenarijų“, kai JAV politinėmis, ekonominėmis ir karinėmis priemonėmis remia šalies valdžią kovoje su radikaliomis grupuotėmis. Tačiau Jemeno valdančioji viršūnė yra labai korumpuota ir menkai kontroliuoja padėtį šalyje. Jei ji netaps patikima JAV sąjungininke, galimas ir radikalesnių amerikiečių veiksmų Jemene scenarijus.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją