A. Haines pranešė penktadienį sušaukusi susitikimą su aukščiausio rango kabineto nariais ir ekspertais, kad aptartų šią problemą, išprovokavusią dar neįrodytus kaltinimus, jog Rusijos ar kitų šalių tarnybos pasitelkdamos didelio intensyvumo elektroninius prietaisus fiziškai pakenkė JAV diplomatams Kuboje, Kinijoje ir kitur.

Tačiau praėjus penkeriems metams po pirmojo atvejo Havanoje medicinos ekspertai, žvalgybos bendruomenė ir JAV pareigūnai vis dar nėra tikri dėl „anomalių sveikatos incidentų“ (AHI), paveikusių Amerikos diplomatus ir jų artimuosius, priežasties, pareiškime nurodė A. Haines.

Ji pridūrė, kad susitikimo dalyviai vienbalsiai sutarė, jog „pagrindinis prioritetas yra nustatyti AHI priežastį, suteikti aukščiausio lygio pagalbą nukentėjusiems asmenims, taip pat neleisti kartotis tokiems incidentams“.

Penktadienį surengtame Jungtinės žvalgybos bendruomenės tarybos posėdyje sudalyvavo gynybos, valstybės, iždo, energetikos ir krašto saugumo sekretoriai bei generalinis prokuroras.

AHI paveikti diplomatai pastaraisiais metais kaltina vyriausybę, kad ši nededa pakankamai pastangų nustatyti jų simptomų priežastį ar šaltinį.

Problema iškilo 2016 metais, kai JAV diplomatai ir jų šeimos nariai Kuboje pasiskundė kraujavimu iš nosies, migrena ir pykinimu po naktį išgirstų rėžiančių garsų.

Nuo to laiko panašių skundų buvo gauta iš amerikiečių pareigūnų, dirbančių Kinijoje, Rusijoje ir pačiose JAV.

Liepą žurnalas „The New Yorker“ pranešė, kad nuo prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios apie 20 JAV žvalgybos pareigūnų, diplomatų ir kitų vyriausybės pareigūnų Austrijoje pranešė apie problemas, panašias į „Havanos sindromą“.

Vašingtonas pavedė medicinos ir mokslo ekspertams ištirti įtariamus išpuolius, o nukentėjusieji buvo nuodugniai apžiūrėti, siekiant suprasti jų negalavimus.

A. Haines pareiškime nurodyta, kad nors prie konkrečių išvadų nebuvo prieita, pranešimai apie sveikatos problemas ir toliau vertinami rimtai.

Susitikimo dalyviai „aiškiai leido suprasti, kad jie rems AHI paveiktus asmenis, kad jais būtų tikima, kad jie būtų išgirsti ir gerbiami“, pabrėžė A. Haines.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)