Pasak J. Clapperio, stiprindamas Rusijos paramą artimam savo sąjungininkui Basharui al-Assadui Sirijos pilietiniame kare, V. Putinas elgiasi impulsyvia ir oportunistiškai.

„Aš asmeniškai abejoju, ar jis turi ilgalaikę strategiją, ar tiesiog yra labai oportunistiškas ir sau naudingus sprendimus priima pagal dienos aplinkybes, – pasakė J. Clapperis. – Ir aš manau, kad jo intervencija Sirijoje tai parodo.“

Paklaustas, ar V. Putinas turi planą Sirijoje, J. Clapperis atsakė, kad, jo manymu, Rusijos prezidentas konkretaus plano ten neturi.

„Abejoju, ar jis turi ilgalaikį planą Sirijoje, – pasakė J. Clapperis. – Manau, kad jis ten kasdien improvizuoja.“

Jamesas Clapperis

Šie J. Clapperio komentarai pasirodė valstybės sekretoriui Johnui Kerry ruošiantis penktadienį numatytam susitikimui su Rusijos pareigūnais Vienoje, kur įvyks tarptautinės derybos dėl Sirijos taikos sutarties.

JAV pareigūnai anksčiau yra pareiškę, kad Rusijos oro atakos Sirijoje yra strateginė klaida, o JAV prezidentas Baracka Obama anksčiau šį mėnesį pasakė, kad Rusija Sirijoje vis giliau brenda į klampynę.

„Tai tiesiog nebus veiksminga, ir jie ten užstrigs“, – pasakė B. Obama naujienų konferencijoje.

DELFI primena, kad spaudžiamas politinių oponentų JAV prezidentas Barackas Obama ir vėl keičia taktiką Sirijoje, vildamasis išgelbėti JAV patikimumo įvaizdį nuo liūdnos baigties, gresiančios dėl nesėkmės kovojant su „Islamo valstybės“ teroru ir mėginant nuversti Sirijos diktatorių Basharą al Assadą.

Šią savaitę JAV valdininkai Kongrese kalbėjo, kad Baltieji Rūmai svarsto galimybę imtis pertvarkytų karinių priemonių kovai su „Islamo valstybe“: laikino riboto specialiųjų pajėgų karių skaičiaus dislokavimo Sirijoje, atakos sraigtasparnių panaudojimo Irake, taip pat didesnio priekinių taikinių nustatymo prietaisų skaičiaus, siekiant didinti koalicijos vykdomų antpuolių iš oro tikslumą ir efektyvumą.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris pranešė, kad Pentagonui paskatinimu tapo praėjusią savaitę „Delta“ pajėgų įvykdytos operacijos sėkmė, gelbėjant „Islamo valstybės“ nelaisvėn paimtus įkaitus Šiaurės Irake. Be to, A. Carteris patikino, kad tokių operacijų ateityje bus vykdoma daugiau.