Turbūt geriausiai žinomas atvejis įvyko, kai policija penktadienį Mineapolyje tiesioginės transliacijos metu sulaikė ir antrankiais surakino juodaodį transliuotojo CNN žurnalistą.

Žurnalistas Omaras Jimenezas buvo paleistas po valandos, kai asmeniškai įsikišo pats Minesotos valstijos gubernatorius.

Visgi visoje šalyje įvyko keli kiti rimti incidentai, įskaitant Kentukio valstijos Luisvilio miestą, kur riaušių policininkas pipiriniais šratais apšaudė vietos televizijos žurnalistus, filmavusius reportažą.

„Į mane šaudo!“, – tiesiai į kamerą sušuko kanalo WAVE-3 reporterė Kaitlin Rust.

Tuo tarpu Mineapolyje laisvai samdoma žurnalistė Linda Tirado buvo sužeista gumine policijos iššauta kulka į kairę akį. Vėliau tviteryje žurnalistė parašė, kad šia akimi daugiau niekada nematys.

„Visų JAV miestų valdžia turi nurodyti policijai neatakuoti žurnalistų ir užtikrinti, kad jie galėtų saugiai pranešti apie protestus, nebijodami būti sužeisti ar sulaukti keršto“, – sakoma Žurnalistų gynimo komiteto (CPJ) pranešime.

Žiniasklaidos atstovai sulaukia ir protestuotojų išpuolių. Pensilvanijos valstijos Pitsburgo mieste protestuotojus foografavęs fotografas Ianas Smithas(Ianas Smitas) teigė, kad buvo mušamas protestuotojų tol, kol kiti protestuotojai nesuskubo jam padėti.

Tuo tarpu Atlantoje esančią naujienų tinklo CNN būstinę penktadienį užpuolė kelios dešimtys žmonių. Kažkas iš minios metė šviesos ir triukšmo granatą į pastato fojė, kur budėjo policija.

O šeštadienio rytą protestuotojai smurtavo prieš „Fox News“ žurnalistą, rengusį reportažą priešais Baltuosius rūmus, ir persekiojo tol, kol įsikišo policija.

„Jei esate protestuotojas, darykite tai, kas, jūsų manymu, teisinga, tačiau netrukdykite mums daryti tai, ką mes turime padaryti visuomenės labui. Prašome nepulti, nežeminti žurnalistų ir netrukdyti mūsų pastangų“ – sakoma Profesionalių žurnalistų draugijos (SPJ) pranešime.

Prezidentas Donaldas Trumpas dažnai užsipuola žiniasklaidą dėl to, ką jis vadina „netikromis naujienomis“, be įrodymų tvirtindamas, kad žiniasklaida sugalvoja istorijų, kad jam pakenktų.

Po atakos prieš CNN pastatą Atlantoje, prezidentas pasidalijo šalininko įrašu, kuriame, regis, buvo džiūgaujama dėl incidento: „Ironiška: CNN būstinę užpuolė riaušininkai, kuriuos CNN nušvietė kaip kilnius ir teisingus. Oi.“

D. Trumpas ne kartą smerkė žiniasklaidą kaip „žmonių priešus“, o CNN dažnai tapdavo mėgstamu jo taikiniu.

Žiniasklaidos atstovai ir komentatoriai teigia, kad tokios kalbos gali paskatinti smurtą prieš žurnalistus bent tarp aršiausių protestuotojų.