Toks pareiškimas liudija apie visiškai pasikeitusią Vašingtono poziciją nuo eksprezidento Donaldo Trumpo laikų. Ankstesnė administracija 2019 metais uždarė diplomatinę misiją palestiniečių teritorijose ir nutraukė paramą Palestinos Autonomijai.

Anot A. Blinkeno, ilgainiui galėtų būti sugrįžta prie „galimybės atnaujinti pastangas įgyvendinti dviejų valstybių sprendimą, kuris, mūsų nuomone, yra vienintelis būdas tvirtai užtikrinti Izraelio, kaip žydų ir demokratinės valstybės, ateitį ir, žinoma, suteikti valstybę palestiniečiams, turintiems į ją teisę“.

Valstybės sekretoriaus vizitas, kuris yra dalis jo platesnės kelionės po Artimuosius Rytus, surengtas penktadienį įsigaliojus paliauboms, užbaigusioms 11 dienų Izraelio vykdytą smarkų bombardavimą Gazos Ruože bei raketų atakas prieš žydų valstybę iš palestiniečių anklavo. Nepaisant ugnies nutraukimo, aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir okupuotame Vakarų Krante tebetvyro įtampa.

„Jungtinės Valstijos žengs į priekį vėl atidarydamos savo konsulatą Jeruzalėje“, – Ramaloje sakė A. Blinkenas po susitikimo su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu.

Amerikiečių diplomatijos vadovas vėliau pridūrė, jog kol kas nenustatyta, kada atstovybė galėtų būti atidaryta.

A. Blinkenas dar kartą patvirtino, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija palaiko Izraelio teisę gintis nuo islamistų judėjimo „Hamas“ raketų. Anot valstybės sekretoriaus, ši grupuotė neturėtų pelnytis iš pastangų remti Gazos Ruožo atstatymą.

Tuo pat metu A. Blinkenas pabrėžė, jog Vašingtonas įsipareigojęs atkurti santykius su palestiniečiais, laikydamasis „bendro įsitikinimo, kad tiek palestiniečiai, tiek izraeliečiai nusipelno vienodų saugumo, laisvės ir orumo sąlygų“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)