Atitinkama institucija pritarė, kad į laisvę išeitų 17 metų Gvantaname kalinamas jemenietis Sanadas Jislamas al-Kasimis ir nuo 2007-ųjų kalėjime laikomas afganistanietis Assadullahas Haroonas Gulas, rodo oficialūs dokumentai.

51-erių S. J. al Kasimis kažkada buvo „Al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno asmens sargybinis. A. H. Gulas kalėjime atsidūrė už tai, kad vadovavo vienai islamistų grupuotei ir buvo „Al Qaeda“ kurjeris. Kad abu vyrai iš tikrųjų galėtų būti paleisti iš Gvantanamo, turi atsirasti šalys, kurios juos priims.

Dėl pilietinio karo jo gimtajame Jemene S. J. al Kasimis gali būti nugabentas į kaimyninį Omaną. Neaišku, ar A. H. Gulas galėtų vykti į Afganistaną, kurį dabar valdo Talibanas.

JAV karinėje bazėje Kuboje šiuo metu dar yra 39 kaliniai. Amerikiečių institucijos pritarė 12 jų paleidimui. Kiti, kaip ir spėjamas Rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorius Khalidas Sheikhas Mohammedas bus teisiami.

JAV vyriausybė Gvantanamo kalėjimą įkūrė po beveik 3 000 gyvybių nusinešusių teroristinių išpuolių Niujorke ir Vašingtone. Pirmieji kaliniai į Gvantamą buvo atgabenti 2002 metų sausį ir pradžioje laikomi narvuose lauke. Vėliau kalinių skaičius išaugo iki 780.

Su metais Gvantanamas JAV vyriausybei tapo vis didesne našta. Buvęs prezidentas Barackas Obama per savo kadenciją nesėkmingai mėgino uždaryti kalėjimą. Dabar jį uždaryti nori ir Joe Bidenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)