Virdžinija yra 23-oji JAV valstija, panaikinusi mirties bausmę. Prieš tai kelią tam atvėrė Virdžinijos Atstovų rūmai ir Senatas.

Mirties bausmės tema JAV vertinama labai prieštaringai. 23 valstijos ją panaikino, dar trys – Kalifornija, Oregonas ir Pensilvanija – sustabdė jos vykdymą.

Federaliniu lygiu JAV 17 metų galiojo mirties bausmės vykdymo moratoriumas. Tačiau prezidentaujant Donaldui Trumpui, praėjusią liepą pagal federalinius įstatymus nuteistų asmenų egzekucijos buvo atnaujintos. D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas yra mirties bausmės priešininkas.

Mirties bausmės panaikinimas Virdžinijoje yra simboliškai reikšmingas žingsnis: šiandieninės Virdžinijos teritorijoje 1608 metais buvo įvykdyta pirmoji mirties bausmė dabartinėje JAV teritorijoje. Naujakuriai tada dėl šnipinėjimo Ispanijai įvykdė egzekuciją vienam kapitonui.

Iki dabar Virdžinijoje, informacijos centro duomenimis, mirties bausmė įvykdyta beveik 1 400 žmonių – daugiau nei bet kurioje kitoje valstijoje. Daugumą jų buvo juodaodžiai. Kritikai įžvelgia tame ryšį su vergovės istorija.

Grinsvilio kalėjime nuo jo atidarymo mirties bausmė įvykdyta 102 žmonėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)