Buvęs Irako premjeras Iyadas Allawi anksčiau per BBC televiziją sakė, kad Irakas artėja prie "taško, nuo kurio negrįžtama", ir jau nugrimzdo į pilietinį karą.

Pasak D.Cheney, tokie teroristai kaip "al Qaeda" lyderis Irake Abu Musabas al Zarqawi smurtu bando sustabdyti demokratiškai išrinktos irakiečių vyriausybės formavimą. Tokio smurto pavyzdžiu JAV viceprezidentas nurodė svarbios šiitų šventovės Samaroje susprogdinimą vasario 22 dieną.

"Tai, ką matėme, yra rimtos jų pastangos kurstyti pilietinį karą, bet nemanau, kad jos buvo sėkmingos", - televizijos CBS laidai "Face the Nation" sakė D.Cheney.

Didėjantis JAV visuomenės nepasitenkinimas Irako karu, kuris jau pareikalavo daugiau kaip 2,3 tūkst. Amerikos karių gyvybių, nulėmė, kad pritarimas JAV prezidento George'o W.Busho darbui šiuo metu yra mažiausias per visą jo prezidentavimo laiką.

G.W.Bushas ne kartą sakė, kad JAV pajėgos nesitrauks iš Irako, kol irakiečių pajėgos negalės perimti saugumo operacijų. JAV lyderis yra pradėjęs naują kampaniją, kurios tikslas - paaiškinti visuomenei strategiją Irako atžvilgiu. Dar vieną kalbą šia *tema prezidentas turi pasakyti pirmadienį Ohajyje.

"Įgyvendiname strategiją, kuri nulems pergalę Irake. O dėl pergalės Irake ši šalis bus saugesnė, (ši pergalė) padės pakloti taikos pamatus būsimosioms kartoms", - sekmadienį grįžęs iš Kemp Deivido sakė G.W.Bushas.

Jis paragino Irako lyderius suformuoti dirbti galinčią vyriausybę ir pridūrė: "Pažanga mane drąsina". Prezidentas ignoravo klausimą apie I.Allawi komentarą dėl pilietinio karo.

JAV pajėgų Irake vadas generolas George'as Casey sakė, kad iki plataus masto pilietinio karo Irake "dar toli" ir kad toks karas nėra priartėjęs ar neišvengiamas.

"Tačiau nenoriu ir nusaldinti. Tai labai trapus periodas, žūsta žmonės", - CNN laidai "Late Edition" sakė G.Casey.

Demokratai griežtai kritikavo administracijos politiką Irako atžvilgiu.

"Manau, kad politiniams lyderiams Vašingtone nepavyko dėl mūsų politikos Irake. Jie suklaidino mus įtikindami, kad (Irake) buvo masinio naikinimo ginklų ir kad rugsėjo 11-oji buvo susijusi su Saddamu Husseinu", - per laidą "Fox News Sunday" sakė demokratų senatorius Richardas Durbinas.

"Štai kur atsidūrėme per trečiąsias (invazijos į Iraką) metines. Pabaigos nematyti", - sakė jis.

D.Cheney tvirtino, jog visam regionui ir Jungtinėms Valstijos svarbu, kad Irako sukilėliams nepavyktų.

"Ten daug kas pastatyta ant kortos. Ne tik dėl Irako, ne tik dėl dabartinės padėties Irake, (bet ir) dėl to, kur būsime (nuėję) Artimuosiuose Rytuose po 10 metų", - sakė viceprezidentas.

"Manau, kad mums pavyks Irake, manau, kad to įrodymų yra labai daug", - pridūrė jis.