Tai dar vienas ženklas, kad intensyvėja lenktynės dėl kokių nors skiepų nuo naujosios ligos pateikimo iki šių metų pabaigos.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) „skubiai prašo jūsų pagalbos spartinant pritaikymą dėl... platinimo įstaigų“, sakoma CDC direktoriaus Roberto Redfieldo laiške, kurį citavo laikraštis „The Wall Street Journal“.

Laiške nurodoma, kad CDC „prašo, jei būtina, svarstyti [galimybes] atsisakyti reikalavimų, kurie neleistų šioms įstaigoms tapti visiškai funkcionuojančiomis iki 2020 metų lapkričio 1-osios“, kai iki JAV prezidento rinkimų bus likusios dvi dienos.

Visame pasaulyje vyriausybės nori kuo greičiau paskelbti apie vakcinas, kad galėtų vėl atverti ekonomikas, uždarytas siekiant stabdyti virusą, kuriuo visame pasaulyje jau užsikrėtė daugiau kaip 25 mln. žmonių. Daugiau kaip 850 tūkst. šių žmonių mirė.

CDC nurodytas terminas valstijoms pasiruošti sueis vos dvi dienos prieš tai, kai JAV rinkėjai balsuos viruso ir jo sukeltos ekonominės krizės temdomuose rinkimuose, tad kilo susirūpinimas, kad D. Trumpo administracija itin skuba gauti skiepų iki lapkričio 3-iosios.

„Normalus laikas, kurio reikia leidimams gauti,... yra reikšminga kliūtis šios skubios visuomenės sveikatos programos sėkmei“, – minėtame rugpjūčio 27-osios laiške valstijoms nurodė CDC vadovas R. Redfieldas, prašydamas jų pagalbos „spartinti pritaikymą“.

Pirmiausia būtų skiepijami svarbiausi darbuotojai, nacionalinio saugumo pareigūnai, vyresnio amžiaus žmonės ir pažeidžiamų rasinių bei etninių grupių nariai, rašė „The New York Times“.

Trys Vakarų vaistų gamintojos jau vykdo 3-osios fazės klinikinius bandymus, kuriuose dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių.

„AstraZeneca“ bendradarbiauja su Oksfordo universitetu Anglijoje, o „Moderna“ – su JAV Nacionaliniais sveikatos institutais (NIH). Trečią vakciną kuria „Pfizer“ ir „BioNTech“.

„Pavojinga“

Pagal normalias procedūras, bandymų administratoriai privalo kažkiek palaukti – galbūt mėnesius – ir įsitikinti, kad kuriamos vakcinos yra veiksmingos ir saugios.

Tačiau JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) užsiminė apie galimybę greičiau, dar nesibaigus bandymams, sankcionuoti skiepus nuo COVID-19.

Medicinos bendruomenė vis griežčiau kritikavo FDA ir teigė, kad ji pasiduoda D. Trumpo politiniam spaudimui. Lapkričio 3-iąją perrinkimo sieksiantis JAV prezidentas šiuo metu populiarumu atsilieka nuo demokratų kandidato Joe Bideno.

D. Trumpas yra sakęs, kad skiepai nuo COVID-19 gali būti parengti dar iki rinkimų.

„Tai reiškia, kad masinis skiepijimas šalyje galėtų prasidėti po 59 dienų. PENKIASDEŠIMT DEVYNIŲ DIENŲ. Ar dėl kokios nors COVID-19 vakcinos per 59 dienas galimai bus užbaigta klinikinių bandymų 3-ioji saugumo ir efektyvumo fazė, bus užbaigtas visapusiškas mokslinis ir JAV FDA patikrinimas?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ klausė Pulitzerio premiją turinti mokslo žurnalistė Laurie Garrett.

„Mano žiniomis, nė vienu iš JAV COVID-19 vakcinų atvejų nėra užbaigtas net bandymų subjektų registravimas 3-iosios fazės bandymams. Skubinti tai užbaigti per 59 dienas yra PAVOJINGA“, – pabrėžė ji.

Tačiau FDA vadovas Stephenas Hahnas paneigė, kad veikia spaudžiamas D. Trumpo, ir tvirtino, kad bet kokios vakcinos patvirtinimas bus „mokslas, medicina, duomenimis grindžiamas sprendimas“.

Jungtinėse Valstijose užregistruota daugiau kaip 6 mln. COVID-19 atvejų – beveik ketvirtadalis visų pasaulio atvejų. Mirties nuo šios ligos atvejų JAV yra 185 tūkstančiai.

Visame pasaulyje karantino priemonės smarkiai paveikė žmonių pragyvenimo šaltinius, smuko verslo pajamos, milijonai neteko darbo.

Europoje, kur BVP per tris mėnesius iki birželio smuko 12,1 proc., kylant antrai viruso bangai vis labiau baiminamasi karantino priemonių sugrąžinimo ir sutrikimų šį rudenį ir žiemą.