Pirmadienį Pentagono atstovas informavo, kad JAV gynybos sekretorius Dž. Mattisas telefoninio pokalbio metu patikino Didžiosios Britanijos gynybos ministrą Michaelą Falloną, kad JAV įsipareigojimas NATO yra nepajudinamas.

Šias pareigas pradėjęs eiti mažiau nei prieš savaitę, Dž. Mattisas taip pat pasikalbėjo ir su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir patvirtino Aljanso svarbą JAV.

„Lyderiai aptarė bendrų vertybių svarbą ir sekretorius Dž. Mattisas pabrėžė, kad, ieškodamos sąjungininkų šioms vertybėms ginti, Jungtinės Valstijos visada pradeda nuo Europos", - sakė Pentagono atstovas kapitonas Jeffas Davisas.

„Abu lyderiai žadėjo ir toliau konsultuotis bei teigė nekantraują susitikti akis į akį vasarį įvyksiančiame NATO gynybos ministrų susitikime“, - pridūrė jis.

Dž. Mattisas su Europos gynybos pareigūnais kalbėjosi praėjus mažiau nei dviem savaitėms po naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kurį jis padarė duodamas interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ ir Didžiosios Britanijos laikraščiui „The Times“. Jis pareiškė, kad aljansas yra pasenęs, o jo narės nemoka tiek, kiek turėtų mokėti.