Prieš dvi savaites 46-asis Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie ilgiausio konflikto JAV istorijoje pabaigą ir nurodė konkrečią, simbolinę diena, iki kada JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos turės palikti Afganistaną – šių metų rugsėjo 11-osios.

Jei grafiko bus laikomasi, tuomet kai paskutiniai JAV karių batai paliks Afganistano žemę, iki apvalaus 20-ies metų laikotarpio karui trūks tik 26 dienų.

Pats Afganistano karas jau senokai nebedominuoja pirmųjų antraščių JAV naujienų portaluose, o visuomenės nuotaikas turbūt geriausiai apibūdintų žodis „nuovargis“. Spaudoje netgi pasirodė istorijų apie tėčius, kurie išlydi savo sūnus kariauti tame pačiame kare, kuriame jie patys kovojo šiems dar negimus.

Norą užbaigti šį karą buvo išreiškę net du buvę JAV prezidentai. Tiek Baracko Obamos, tiek Donaldo Trumpo rinkimų kampanijose pažadai apie karo pabaigą buvo girdimi pakankamai garsiai, tačiau nei vienas jų šio žingsnio iki galo taip ir neužbaigė. Derybos su Talibanu pradėtos dar D. Trumpo administracijos, o J. Bidenas kiek pavėlino prieš tai sutartą datą, nes ji nebuvo suderinta su JAV sąjungininkų pajėgomis šalyje.

Tačiau nors amerikiečių ryžtas ir kantrybė šiam konfliktui aiškiai išseko, šis sprendimas turės labai konkrečių padarinių pačiam Vidurio Azijos regionui ir atvers langą kitoms jėgoms pabandyti išnaudoti atsiradusį galios vakuumą.

Apie tai, ko regione galima tikėtis saugumo prasme „Delfi“ pasikalbėjo su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentu, mokslų daktaru Deividu Šlekiu. „Prezidentas Bidenas tą tikrai indikavo savo kalboje, kurią pasakė praėjusią savaitę, kad jau gerą dešimtmetį tas visas vakarų pajėgų buvimas Afganistane buvo su dideliu klaustuku. Kaip ir nepavyksta pasiekti akivaizdžiai karinės pergalės, kas reikštų Talibano pilną karinį sutriuškinimą. Politinė pergalė, arba kažkoks sugyvenimo modelis čia jau būtų kitas momentas. Ir tada kyla klausimas, ką tada Vakarai ir jų karinės pajėgos turi veikti Afganistane“, – sakė tarptautinius santykius ir karo istoriją tyrinėjantis mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)